Šiltai gabenami mašinose, krepšiuose be šaldymo įrangos greitai gendantys maisto produktai tampa pavojingi sveikatai, nepaisant to, kad prekės galiojimo terminas, pažymėtas ant pakuotės, dar nesibaigęs.
Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad suvalgę netinkamo maisto galima apsinuodyti arba susirgti užkrečiamomis ūmiomis žarnyno ligomis ir patekti į ligoninę. Verta prisiminti, kad ligos sukėlėjai patenka tik per burną.
Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai gyventojams, susiruošusiems iškylauti gamtoje, rekomenduoja nesivežti į gamtą žalios šaldytos mėsos, ypač paukštienos, kitų mėsos gaminių (virtų dešrų, dešrelių).
Iškylai reikia rinktis konservuotus, sausus maisto gaminius (makaronus, kruopas, duoną, sausainius, riešutus), šalto rūkymo mėsos gaminius, konservus, nuplautus vaisius, daržoves. Saugiausi gėrimai – fasuotoje taroje (mineralinis ar geriamas vanduo, sultys, vaisvandeniai).
Prisiminkite, kad gerti, plauti daržoves ar vaisius negalima vandeniu iš upių, ežerų ar neprižiūrimų šulinių. Griežtai laikykitės asmens higienos: pasinaudojus tualetu ir prieš valgį plaukite rankas su muilu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Į krepšelį įsidėkite vienkartinių indų, tačiau kartą juos panaudojus – išmeskite.
Saugokite maistą nuo vabzdžių, graužikų ir gyvūnų, maistą laikykite uždaroje taroje.
Jeigu nepavyko išvengti maistu plintančios infekcinės ligos, pajutus pirmuosius ligos požymius (pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus, karščiavimą), medikai pataria kuo skubiau kreiptis į savo šeimos gydytoją.
Nuotrauka: inmagine.com
2010 05 26