Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Šparagai populiarūs darže, bet ne lėkštėje

2005-05-22
Paskelbk savo straipsnį

Dauguma Vakarų Europos restoranų pavasarinį valgiaraštį atnaujina patiekalais iš šparagų – tai pirmoji pavasarį užderanti daržovė. Lietuvoje patiekalų su šparagais galima paragauti tik prabangiuose restoranuose – pas mus šis kaimo darželiuose kerojantis augalas per brangus.

Šparagai - viena iš seniausių daržovių. Žinoma, jog jau senovės egiptiečiai, graikai ir romėnai augino šį augalą vaistams, maistui ir dekoravimui. Iš šiltųjų kraštų šis augalas, matyt, buvo atkeliavęs ir į Lietuvos dvarus, tačiau kaip daržovė nebuvo įvertintas, tad šiandien mums labiau žinomas kaip darželių gėlė smidras.

O Vakarų Europoje virtuvėse šparagas karaliauja iki šių dienų. Pavasarį čia skelbiamos šparagų (smidrų) savaitės. Maistui šparagai vartojami nuo balandžio iki birželio mėnesio, nes valgomas ne visas augalas, o tik jauni ūgliai. Daug priežiūros nereikalaujantį ir galintį pakelti net 30 C šalčius augalą garsiną jo maistinė vertė: lengvai įsisavinamų baltymų, angliavandenių, vitaminų B1, B2, B6, mineralinių druskų ir mikroelementų gausa. Afrodiziakiškieji šparagai žinomi ir liaudies medicinoje. Jais gydomas reumatas, inkstų ar širdies ligos, alinamas nuovargis.

Lengvas, įmantrus skonis
Keli Lietuvos restoranai, kuriuose dirba užsienio virėjai, šį mėnesį skelbia šparagų savaites ir siūlo paragauti lengvų, įmantraus skonio patiekalų. Restoranuose „Le Paysage“, „Astorija“, „Ida Basar“ karštieji patiekalai iš šių daržovių kainuoja 25-65 Lt.

Šparagų patiekalai ruošiami laikantis taisyklės, kad būtų paprasta, nes jų skonis toks puikus, jog nereikalingi jokie ypatingi priedai. Šparagai su garstyčių padažu ir šonine - tradicinis visų virėjų patiekalas, kuriame dera rūkytos pakeptos šoninės aštrumas su švelniu garstyčių pikantiškumu ir šparagų savitumu. Šparagai dera su alyvuogių aliejumi ir smulkiai tarkuotu parmezanu. Apklausti restoranų atstovai teigė, jog patiekalus gamina iš 20 Lt/kg sezono metu ir 30 Lt/kg ne sezono metu kainuojančių įvežtinių šparagų, nes Lietuvos ūkininkai jų neaugina.

Tačiau dideli restoranų tinklai „Restoranų grupė Fortas“ ir „Delano“ šparagų patiekalų neruošia.

Anot Estelitos Buzienės, „Delano“ rinkodaros vadybininkės, tai produktas, kuris dėl aukštos savikainos gali būti populiarus tik prabangiuose restoranuose.

Jolanta Malinauskienė
„VŽ Savaitgalio“ informacija