Šalia Laisvės alėjos sankryžos su Maironio gatve, šalia kvartalo, pastaruoju metu vadinamo „Bankų kvartalu“, įsikūręs „Kauno“ viešbutis. 4 žvaigždučių viešbučio, kuriame apsistoja į Kauną atvykusios „Eurolygos“ krepšinio komandos, restoranas atnaujintas maždaug prieš metus.
Kauno centre, vienoje iš nepatogiausių šiame mieste, o gal ir visoje Lietuvoje vietų pasistatyti automobilį (visur – kortelėmis mokamas stovėjimas) šis restoranas išsiskiria ir tuo, jog turi 20 vietų automobilių stovėjimo aikštelę. Tiesa, su gatve besiribojanti jos dalis visada pilna automobilių. Reikia važiuoti į viešbučio kiemą iš Maironio gatvės ir reikalauti, kad atidarytų
užtvarą.
Restoranas – dviejų aukštų. Pirmąjį aukštą nuo bulvaro skiria (ar su juo jungia) didžiulės vitrinos. Čia verta įsitaisyti, jei norite stebėti praeivius, jei jums ne problema pietauti lyg ir viešumoje – jūs irgi gerai matomas. Jeigu norite nuošalumo, smukite žemyn. Ten, rūsyje, yra atokių vietelių, kur ramiai galėsite aptarti reikalus.
Besileidžiančius laiptais žemyn jus pasitiks didelis Motiejaus Valančiaus, didžiojo blaivybės šalininko, portretas. Nusileidę dar kiek žemiau, pamatysite natūralaus dydžio vyriškio lėlę, sėdinčią prie naminės degtinės gamybos aparato – iš šio kapsi lašiukai. Nieko nepadarysi, gyvenimas yra prieštaringas. Apatinę restorano salę puošia daugybė senojo Kauno nuotraukų, nuotraukų nemažai ir valgiaraštyje. Tiesa, jos griežtai teminės: vis tarpukario Lietuvos policininkai naikina degtinės daryklas, jų sulaikyti degtindariai, spirito kontrabanda Vokietijos pasienyje. Viskas kaip šiandien. Apačioje įrengta pora nedidelių salyčių, kuriose telpa vos po vieną staliuką – jos labai patogios tuo atveju, jei jūsų verslo pietūs konfidencialūs. Restoranas nėra iš pigiausiųjų Kaune, todėl paprastai daug žmonių nebūna ir didžiojoje apatinėje salėje. Bet akustika joje gana gera.
Originalus valgiaraštis
Nestokota humoro ir sudarant restorano valgiaraštį – kitaip vargu ar jame būtų atsiradę tokių patiekalų kaip spirgai su cibuliais (būtent, – ne su svogūnais) ir paršo smegenimis. Tik 9 Lt, bet rieboka. Penkiems asmenims skirtas troškintas triušis ketaus puode už 70 Lt,brangiausias pagrindinis patiekalas, tiks mėgstantiems sočiai pavalgyti. Pasak padavėjo, keturiems išalkusiems vyrams tokio puodo bus tikrai per akis. Brangiausias vienam asmeniui skirtas mėsos patiekalas, jautienos didkepsnis, kainuoja 30 Lt, bet jį sudarančių 350 g mėsos gali būti per daug net alkanam vyriškiui. Pagrindinių patiekalų valgiaraštyje siūloma nei daug, nei mažai – maždaug 20.
Saugome skrandžius: prancūziškos salotos su jūros gėrybėmis (12 Lt). Šviežios, bet nepatartinos tiems, kurie skundžiasi per dideliu skradžio rūgštingumu. Salotos su mocarela (8 Lt) – serviruota elegantiškiau, nei paprastai būna patiekta Kauno restoranuose. Liežuvis su krienais ir raugintais agurkais (8 Lt) – gana skanu ir nelabai didelė porcija. Padavėjas nepamiršta pasiteirauti, ar skanu, pasitikslina, ar gerai iškepto kepsnio norėtume. Bet žvakę ant stalo uždegti pamiršta. Ką darysi, mums ji šviečia nuo kaimyninio stalo, kur susėdo ispaniškai tarpusavyje kalbančių svečių grupelė – bene argentiniečiai, nes entuziastingai sutinka pasiūlymą išgerti argentinietiško vyno.
Mažesnis jautienos didkepsnis (250 g mėsos, 24 Lt) – skani, bet pagal dydį labiau vyriškam skrandžiui pritaikyta porcija. Kepta veršienos išpjova su rozmarinu (24 Lt) – kaip tik išalkusiai damai. Desertai - juodojo šokolado putėsių kremas su sluoksniuotais traškučiais (8 Lt), kriaušė, įdaryta mėlynuoju sūriu (15 Lt). Skanu, bet 4 Lt kainuojanti „Vaisių fiesta“ – natūralūs trinti vaisiai su ledais – atrodo tinkamesnė po nemenkų mėsos porcijų.
Vyno pasirinkimas restorane didelis, apie pusšimtis rūšių. Yra jo visokio, ir paprastesnio, ir rimtai verslo pergalei aplaistyti – „Moet & Chandon Dom Perignon Champagne“ (750 ml butelis kainuoja 6,0090 Lt). Bet „Coteaux du Langedoc Chateau Seigneurie de Murviel“ (150 ml – 10 Lt) ar net ir „Alitos“ briutas (100 ml – 5,00 Lt) – irgi visai neblogai.
Vytautas Gaižauskas
„VŽ Savaitgalis“ informacija