Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

„Soleluna“ vilniečius pavergė nevaržoma Viduržemio dvasia (Vilnius)

2005-04-14
Paskelbk savo straipsnį

Birželį sukaks metai, kai sostinės akademinės visuomenės mėgtą Universiteto gatvės kavinę
„Alumnatas“ pakeitė trijų italų įkurtoji „Soleluna“.

Neilgai gyvuoti naujokams pranašavę skeptikai nutilo. O „Saulėsmėnulio“ (it. „soleluna“ šeimininkai Lietuvos palikti nė neketina. Nuoširdžiu bendravimu, itališku maistu, pigiu alumi ir šokių vakarėliais kavinė užkariavo Vilniaus studentų ir ne tik jų simpatijas.

Šokiai po žvaigždėmis - kiemelyje
Pirmąkart čionai užsukusiam svečiui neįprastos sodrios oranžinės ir mėlynos spalvų sienos bei margų mozaikų lipdiniai išsyk atrodys rėžiantys akį. Bet būtent toks buvo kavinės savininkų - Simone Amidani, Roberto Febbrari bei Christiano Giuffredi - sumanymas: ramioje Vilniaus senamiesčio gatvelėje sukurti Viduržemio salą.

„Žinote, kokį komplimentą maloniausia girdėti? - klausia už baro besišypsantis Ch.Giuffredi, - kai iš Italijos, Ispanijos, Turkijos ar Egipto grįžę svečiai sako, jog pas mus pasimiršta atostogų kraštų ilgesys“.

Prieš keletą metų Vilniuje Christianas studijavo lietuvių kalbą. Neblogus mūsų kalbos įgūdžius jis nuolat tobulina bendraudamas su kavinės lankytojais. Žiūrėdamas, kaip už baro darbuojasi temperamentingasis italas, negali nesistebėti. Vienu metu jis sugeba koketuoti su prie baro
prisėdusiomis merginomis, ranka valdyti alaus čiaupą, spaudyti kasos aparato klavišus ir bendrauti su žurnaliste.

„Dieną dirbame kaip kavinė, o sutemus tampame panašūs į mažus Italijos ir Ispanijos disko barus, kuriuose šokama visur: prie baro, ant stalo, palangių, gatvėje“, - apie ketvirtadieniais-šeštadieniais „Solelunoje“ vykstančius dalykus kalbėjo Christianas.

„Retkarčiais visi norintys pasišokti net nesutelpa, todėl laukiame, kol pakankamai sušils oras, tuomet šokių vakarėlius rengsime po žvaigždėmis - Alumnato kiemelyje, - į pokalbį įsiterpia kavinės administratorius ir vadybininkas Edvardas Cvychas. - Pastatysime 16 stalelių, galbūt sumontuosime sceną, kviesime gyvai grojančius atlikėjus ir diskžokėjus, - galbūt šokius rengsime kiekvieną vakarą“.

Pašnekovai tikina, kad kavinėje skambanti muzika senamiesčio gyventojams netrukdo. Tiesa, vasarą dėl jos sulaukė nusiskundimų, todėl papildomai sustiprino kiemelio vartų ir kavinės įėjimo garso izoliaciją.

„Kažin ar kitame bare galėčiau prieiti prie barmeno ir išsipasakoti problemas. Šiltą atmosferą sukuria ne tik nuolat čia dirbantys šeimininkai, bet ir šią vietą pamėgę lankytojai“, - svarstė į „Soleluną“ nuolat užsukanti Laura, vasarą čia dirbusi padavėja.

„Kai reikia susitikti su bičiule, renkamės „Solį“. Beje, vienąkart čia atėjusi, kitąsyk kavinėje jautiesi it sena pažįstama. Patinka čia skambanti muzika, - ne klubinė - šokių, ir ne pabodęs popsas“, - teigė Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentė Eglė.

„Dažniausia leidžiame melodingas Viduržemio jūros regiono kraštų dainas. Ketvirtadieniais rengiame užsienio studentų vakarėlius „Erasmus“, tuomet skamba jų šalių muzika“, - kavinės repertuarą apibrėžė E. Cvychas.

Dėl lietuvių - karštieji mėsos patiekalai
„Solelunos“ personalas pastebi ne tik kavinę pamėgusius studentus. Anot jų, užsuka čionai ir Prezidentūros personalas, ir artimiausi kavinės kaimynai - Italijos kultūros instituto darbuotojai bei jų italų kalbos mokiniai, kavinėje pratęsiantys pratybas po paskaitų.

Pasak Ch.Giuffredi, jo kraštiečiai dažniausia pageidauja pagal autentišką receptūrą ruošiamų lazanijų (12 Lt), itališkų blynų „piadine“ su skirtingais įdarais (5-9 Lt) bei spagečių „Alla carbonara“ su šonine ir kiaušiniais (11 Lt).

Kai makaronų mėgėjai užsigeidžia ko nors originalaus, jiems siūloma spagečių su citrinomis (11 Lt).

Picos (6,50-8,50 Lt), makaronų valgiai (8-12 Lt), karštieji itališki sumuštiniai - su dešimtimis skirtingų priedų (9-4 Lt), skrebučiai „Bruschette“ (4-5,50 Lt) mėgstami ir lietuvių, nors specialiai dėl jų į valgiaraštį, įsibėgėjus kavinės veiklai, italai įtraukė ir karštųjų mėsos patiekalų.

„Italams kava - šventas reikalas“, - taip šeimininkai aiškina, kodėl kavinės valgiaraščio pradžioje atsidūrė 30 pavadinimų kavos gėrimų. Su grietinėle, pienu, sirupais bei stipriaisiais gėrimais ruošiamos kavos čia galima paragauti už 2,50-9 Lt. Iš kapučino kavai skirtų puodelių siūloma pasimėgauti ir karštu šokoladu (5 Lt), be to, smaližiai gali rinktis itališkos receptūros kelių rūšių uogų ir vaisių desertų bei pyragų (4-8 Lt), tarp jų ir savitos receptūros tiramisu, čia patiekiamą tik šviežiai pagamintą (5 Lt).

„Soleluna“ taikosi prie studentų skrandžių ir piniginių, todėl dienos pietūs čia kainuoja 6,90 Lt, nors galima rinktis ir solidesnį kompleksą už 12,90 Lt. Tačiau labiausiai akademinis jaunimas džiaugiasi palankia alaus kaina, - už puslitrį „Švyturio“ „Ekstra“ iki 21 valandos čia prašoma tik 2,90 Lt.

„Laisvalaikio“ klubo nariams kavinėje „Soleluna“ taikoma 20 proc. nuolaida sąskaitai.

Ramunė Žukauskienė
Broniaus Talaikio nuotr.
„Laisvalaikio“ informacija
http://laisvalaikis.meniu.lt