Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Slovėnų virtuvės patiekalai (svetur)

2007-11-21
Paskelbk savo straipsnį

Slovėnijos kulinarijai įtakos turėjo kaimyninių šalių gastronomijos tradicijos. Iš Italijos atkeliavo ravioli, bulvių virtiniai ir rizoto, iš Austrijos štrudelis, dešrelės ir šnicelis, o vengrai „padovanojo“ guliašą ir vištienos/jautienos troškinį. Nemažai patiekalų paskolino ir kroatai.

Slovėniški gardumynai
Matevž – pupelių ir bulvių troškinys.

Ričet – riebi sriuba, gaminama iš morkų, bulvių, pupelių, pomidorų, ropinių kopūstų, svogūnų, česnakų...

Fritaja – iš kaimynų kroatų atkeliavęs vegetariškas patiekalas, ruošiamas iš šparagų, kiaušinių ir svogūnų, kartais vietoje šparagų dedami grybai.

Potica – tai nacionalinis pyragas, ragaujamas su kava ar arbata, populiarus Kroatijoje bei Slovakijoje.

Gibanica – pyragas su aguonų, graikinių riešutų, obuolių ir kaimiško sūrio sluoksniais bei grietinėle.

Kremna rezina – pyragas, perteptas vaniline grietinėle.

Tripe – tai žarnokai, skrandis, iš kurių daugelyje pasaulio šalių ruošiamos ypatingos sriubos.

Kislo mleko – rūgštus pienas.

Pinjenec – kefyras.

Zelenjavna juha – daržovių sriuba.

Paragaukime...
Slovėnai siūlo pasigaminti puikų patiekalą, kuriam reikės kumpio (bet kokios mėsos kumpio be kaulo), poros šaukštų medaus, arbatinio šaukštelio cinamono ir sojos padažo. Išvirkite mėsą, išimkite ją ir palikite „nakčiai“. Tuomet medų, cinamoną ir sojos padažą sumaišykite ir aptepkite mėsą. Suvyniokite viską į foliją ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie porą valandų. Patiekite supjaustytą riekelėmis kaip užkandį arba prie bulvių.

Skanaus!

Jolanta Bagurskienė (virtuves@meniu.lt)
Nuotr. www.sxc.hu
Meniu.lt informacija