Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Seminaras apie kulinarijos paveldą sukvietė maitinimo specialistus

2005-11-04
Paskelbk savo straipsnį

Spalio 27-28 dienomis Žemės Ūkio direktorių asociacija Utenos regioniniame profesinio mokymo centre ir VŠĮ Alantos technologijos ir verslo mokykloje suorganizavo seminarą ,,Kulinarijos paveldas ir Lietuvos etninių regionų mitybos ypatumai plėtojant kaimo turizmą“. Renginyje dalyvavo mokymo įstaigų pedagogai, dėstantys su maitinimu susijusius dalykus, ir regiono kaimo turizmo sodybų maitinimo darbuotojai.

Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, sparčiai pradėtas vystyti turizmas, plečiamos su turizmu susijusios paslaugos, didėja jų paklausa. Atvykusį turistą ar gyventoją iš kito regiono svarbu ne tik svetingai priimti, supažindinti su kultūrinėmis vertybėmis, bet ir skaniai pamaitinti, pristatyti tautos kulinarinį paveldą. Mokymo įstaigose ruošiamiems maitinimo specialistams būtina sekti visas naujoves ir sparčiai žengti į priekį, kad ateityje savo klientui jis galėtų pasiūlyti geriausią ir naujausią produktą.

Seminaro metu buvo kalbama apie regionų kulinarijos paveldo plėtrą, etnografinių tradicinių valgių ruošimo ypatumus bei apie senovėje populiarius šventinius valgius. Pedagogai ir kiti specialistai buvo supažindinami su aukštaičių mitybos ypatumais, Europos kulinarinio paveldo koncepcija, jos ženklu ir plėtros galimybėmis. Buvo kalbama ir apie retas daržoves, vaisius kaip kulinarijos paveldo dalį, konditerijos gaminius. Susirinkusieji buvo supažindinti su turistų maitinimo organizavimu.

Paskaitas seminaro metu vedė VŠĮ „Kulinarijos paveldo fondo“ vadovė B. Imbrasienė, doc. R. Ruzgienė, Utenos kolegijos dėst. V. Kaušylienė, LŽŪU doc. E. Jarienė, LŽŪU dėst. B. Pilipaitis, LŽŪU dėst. A. Paulauskienė.

Dalyvius aplankė kulinarijos paveldo tinklui priklausiančios kavinės „Abuva“ šeimininkai. Susirinkusieji turėjo galimybę pasisvečiuoti AB „Anykščių vynas“, kur susipažino su vaisių ir uogų gamybos technologija. Svečiai susipažino ir su „Čižo“ alumi, UAB „Degesa“ žuvies sūriais, UAB „Romnesos“ gaminamais šakočiais, UAB „Utenos mėsa“ produktais, aplankė ir UAB „Alantos agroservisas“.

Dviejų dienų renginį užbaigė Alantos dvaro rūmuose surengti puikūs kulinarinio paveldo pietūs, kuriuos paruošė VŠĮ Alantos mokytoja D. Žygelienė. Jų metu pedagogai ir kiti dalyvaujantys specialistai gavo kvalifikacijos tobulinimo pažymėjimus, aptarė seminaro temas, dalinosi įspūdžiais. Pedagogai džiaugėsi, kad tokie seminarai yra rengiami. Jų metu galima ne tik naujų žinių įgyti, bet ir užmegzti naujas pažintis, rasti bendraminčių.

Jolita Vitkauskaitė
Meniu.lt informacija ir nuotraukos