Pirmą vietą, įtikinančia taškų persvara, laimėjo ilgamečiai barbekiu čempionatų dalyviai "Barbekiu meisteriai". Komandą atstovavo profesionalūs virėjai Simonas Bieliajevas ir Andrius Malaiška. Iki pat čempionato pradžios abu virėjai, kaip menininkai - kūrė. Receptą komanda perkūrė keletą kartų, tobulino iki mažiausių smulkmenų, o paskutinę naktį prieš čempionatą Andrius netgi paruošė patiekalų brėžinius. Taigi komanda pasiruošė nuoširdžiai ir po apdovanojimų dažniausiai girdėti sveikinimai buvo "Jūs to nusipelnėte".
Pristatome "Barbekiu meisterių" receptus
Žuvienė
Ingredientai:
Svogūnas;
Morka;
Česnakas;
Imbieras;
Špinatai;
Bulvė;
Saliero stiebas;
Citrinų sultys;
Graikinių riešutų aliejus;
Degtinė;
Anyžius;
Druska;
Juodi pipirai;
Kepta/rūkyta menkės filė.
Daržoves supjaustomos kubeliais, apkepiname ant graikinių riešutų aliejaus. Į verdanti vandenį dedame rūkyta menkės galvą bei uodega, lauro lapą, žvaigždinį anyžių. Paverdame kol įgauna dūmo skonį, perkošiame. Sudedame kepintas daržoves, pilame citrinų sultis, degtinę, paskaniname druska, pipirais, sudedame atskirai kepintą menkę. Paklausti, kokie visų išvardintų daržovių, prieskonių ir kt. kiekiai virėjai tik šypsojosi "Griežtų kiekių nėra. Reikia jausti! Žuvienės idėją patobulinome nuo praeitų metų čempionato žuvienės, kurio metu užėmėme geriausios žuvienės titulą.".
Karštas stintų patiekalas
Stinta (išdorota);
Graikinių riešutų aliejus;
Graikiški riešutai;
Česnakas;
Druska;
Kmynai;
Juodi pipirai;
Mėlyni svogūnai;
Citrina;
Bulvė;
Cukinijų grežinėliai;
Poras;
Vyšniniai pomidorai.
Mėlynus svogūnus perpjaunam pusiau uzberiame cukraus. Cukiniją supjaustome juostelėmis, virtą bulvę įpjauname ties viduriu, porą supjaustome grežinėliais, daržoves paskaninam prieskoniais bei aliejumi ir kepame uždarame grilyje kol daržovės suminkštės. Apkepiname citriną bei vyšninius pomidorus. Į įkaitintą keptuvę pilame aliejų, beriame graikiškus riešutus bei česnaką, apkepiname. Riešutus ir česnakus išimame. Dedame sūdytame vandenyje mirkytą bei nusausintą stintą. Apkepiname iš abiejų pusių. Ir patiekiame su keptomis daržovėmis
Skanaus!
Antrąją vietą užėmė "Barbekiu ambasadoriai" iš Kauno, kurių komandoje darbavosi net trys virėjai. Komandos atstovas Vidmantas Alaveckas pasakojo apie keptą stintą. Gamindami ją virėjai stintą įtrynė druska, įdėjo jūros dumblių ir lydyto sūrio, susuko, persmeigė mediniais pagaliukais, apkepė ir parūkė rūkykloje.
Trečiąją vietą iškovojo žuvies barbekiu čempionato naujokai - Meniu.lt komanda į pirmąjį trejetuką patenkantys jau antrąjį kartą. Komandoje dirbo Artūras Nečejauskas ir Ieva Malaiškaitė.
Meniu.lt žuvienė
Pirmiausia paruošiamas žuvies sultinys, kuriam naudojome:
Menkės kaulus, galvas, uodegas;
alyvuogių aliejų;
porų baltos ir šv. žalios spalvos dalis, supjaustytas griežinėliais;
supjaustytą svogūną;
supjaustytus saliero stiebus;
supjaustytą morką;
keletą pankolio sėklų;
sutarkuotą citrinos ir apelsino žievelę;
susmulkintą gabalėlį imbiero;
keletą sutraiškytų kalendros sėklų, pipirų grūdelius, druską;
petražoles;
čiobrelio šakelę;
baltą vyną (400 ml prie 800 ml vandens);
vandenį.
Žuvies kaulus reikia labai švariai nuvalyti nuo kraujo ir gleivių. Tam galima panaudoti rupią druską, tik paskui reikia viską gerai nuplauti.
Puode, kuriame bus verdama sriuba pakepinami: porai, svogūnai, morkos, salierai, pankolis, kol suminkštėja. Leisti atvėsti keletą minučių, sudėti citrinos ir apelsino žieveles, imbierą, kalendrą, pipirus, petražoles, ir čiobrelį. Ant viršaus sudėti žuvies kaulus, galvas ir kt., užpilti vynu ir vandeniu.
Užvirus ir nugraibius putas virti ant silpnos ugnies. Jei norite skaidraus sultinio, virkite atvirame puode. Išvirus perkošiama, paskaninama druska. Už sultinio receptą dėkojame Liutaurui Markevičiui.
Žuvienė:
bulvės;
morkos;
salierai;
svogūnai;
džiovinti baravykai;
rūkyta menkė.
Kuo dar gardinsite sultinį – fantazijos reikalas. Mes keptuvėje pakepėme smulkiais kubeliais pjaustytas morkas, salierą, ir bulves. Kepant į keptuvę įpilkite šlakelį vandens. Suminkštėjus daržovėms jas sudedame į sultinį. Keptuvėje pakepiname smulkiai pjaustytus svogūnus ir prieš tai išmirkytus džiovintus baravykus, kuriuos į sultinį įdedame pačioje pabaigoje su šviežiai rūkytos menkės gabalėliais.
Stintos įdarytos pelėsiniu sūriu
Patiekalui reikės:
Stintų;
Pelėsinio sūrio;
Sviesto;
Krapų;
Nebūtinai:
vynuogių lapų;
morkų;
svogūnų;
mėgstamų prieskonių.
Stintas išdorokite nupjaudami galvą ir išimdami vidurius, bet neprapjaudami pilvo. Išsukite pelėsinį sūrį su sviestu ir susmulkintais krapais iki kreminės konsistencijos. Šiuo kremu prikimškite stintas, galvą apsukdami folija, kad neištekėtų sūrio kremas. Kepkite ant žarijų.
Mes taip pat gaminome stintos filė suktinukus įdarytus pelėsiniu sūriu ir pesto, kuriuos ant žarijų kepėme suvynioję vynuogių lapuose. Viską patiekėme ant specialiame inde troškintų morkų su svogūnais pagardintų prieskoniais.