Besiruošiant šventėms visi nori
įsigyti geros kokybės maisto produktų. Dabar, kai parduotuvėse
siūlomas didžiulis asortimentas duonos, pyrago gaminių, tortų,
pyragaičių, kūčiukų ir kitų skanėstų, nesunku pasimesti
pasiūlos gausoje. Norint išsirinkti kokybišką ir saugų
konditerijos gaminį, kiekvienas pirkėjas visų pirma turėtų
perskaityti ženklinimo etiketėse nurodytą informaciją apie
gaminio sudedamąsias dalis, tinkamumo vartoti terminą, laikymo
sąlygas, gamintoją ir kt. Pirkėjai turėtų nepamiršti, kad
tortai su kremų įdarais ar kiti greitai gendantys saldumynai turi
būti saugomi šaldytuve. Vertėtų atkreipti dėmesį į tinkamumo
vartoti terminus ir pasistengti suvalgyti saldumynus iki nurodyto
termino pabaigos.
Visų taip mėgstami kūčiukai dažnai
parduotuvių lentynose atsiranda dar gruodžio pradžioje. Tai vienas
iš tradicinių šv. Kūčių vakarienės stalo atributų –
nedideli, saldūs arba be cukraus, kepti mielinės tešlos gabalėliai
su aguonomis. Kūčiukai gali būti valgomi sausi, tačiau
dažniausiai pateikiami mirkyti aguonpienyje. Dėl savo receptūros
ir gamybos specifikos – tai vienas iš saugiausių, ilgai
negendančių kepinių.
Ne tik kūčiukai, bet ir kiti švenčių
valgiai turi simbolinę prasmę. Šventinį stalą puošiantys
obuoliai simbolizuoja Rojaus medį, be to, tai – skalsos ir laimės
simbolis. Žirniai ar pupos simbolizuoja išvaryto iš Rojaus Adomo
ašaras, kviečiai – skalsos simbolis, grūdų mišinys –
derlingi metai, medus – šviesos ir sveikatos simbolis, kūčiukai
simbolizuoja meilės vakarienę arba duonos kepaliuką protėvių
vėlėms vaišinti, o žuvis ir silkė – tradiciniai pasninko
valgiai.
Kūčių pavadinimas kilęs iš pagrindinio šventės
patiekalo pavadinimo – Kūčia. Kūčią gamindavo iš daigintų
kviečių, žirnių, pupų, aguonų, riešutų, kanapių. Viską
sumaišydavo su medumi pasaldintu vandeniu. Šiuo patiekalu turėjo
pasivaišinti visi sėdintys užstalėje – tai sėkmės darbe
ateinančiais metais simbolis.
Avižų kisielius – dar
vienas senas, tradicinis Kūčių patiekalas, savo skoniu primenantis
kreminį pudingą ar pieno drebučius, tik šiuo atveju be želatinos
ir krakmolo. Švelnus kisielius su saldžiarūgštėmis spanguolėmis
puikiai tinka Kūčių stalui.
Kad pakilios šventinės
nuotaikos netemdytų virškinimo negalavimai, šeimininkėms
patariame ruošti ne tik skalsius, bet ir saugius patiekalus.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus
specialistai pataria:
- neprisipirkite ir nepriruoškite daugybės maisto, kurio nesuvartojus, teks jį išmesti arba rizikuojant sveikata, valgyti keletą dienų po švenčių;
- apsiperkant nesirinkite produktų pažeistose pakuotėse. Kad ir kaip skubėtumėt, būtinai atkreipkite dėmesį į etiketėje nurodytą tinkamumo vartoti terminą;
- greitai gendančius maisto produktus laikykite šaldytuve;
-
- žalią mėsą, paukštieną, žuvį, kiaušinius atskirkite nuo kitų produktų. Marinuotą, kepimui paruoštą mėsą laikykite uždengtą šaldytuve;
- gamindami šventinius patiekalus, laikykitės švaros ir asmens higienos, išplaukite ir nuvalykite įrankius, lenteles ir stalo paviršių, kur buvo dorojama žalia mėsa ar paukštiena; kruopščiai plaukite rankas;
- nepalikite pagamintų patiekalų ilgiau nei dviem valandoms virtuvės temperatūroje, nes šiltoje patalpoje bakterijos dauginasi ypač greitai.
- paruoštus patiekalus suvartokite kuo greičiau, o nesuvalgytus laikykite šaldytuve taip, kad jie nesiliestų su termiškai neapdorotais produktais;
- nevartokite jokių įtarimą keliančių produktų, net neragaukite jų, o išmeskite;
Šventų Kūčių naktį protėvių
vėlėms ant stalo palikime tik negreit gendančius produktus,
tokius, kaip kūčiukai, duona, džiovinti vaisiai,
riešutai.
Švenčių proga Valstybinė maisto ir
veterinarijos tarnyba nuoširdžiai linki gražių akimirkų Jums ir
Jūsų artimiesiems!