Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Populiariausi kavos gėrimai

2007-01-22
Paskelbk savo straipsnį

Dažnai kavinių savininkai ir barmenai prasitaria, kad jų įstaigose espresso kava geriama labai retai. Bet gi espresso kava yra pagrindas daugelio kitų populiarių kavos gėrimų, tokių kaip cappuccino, latte, macchiato ir kitų. Todėl svarbu nepamiršti, kad ruošiant tokius kavos gėrimus pirmiausia reikia teisingai paruošti klasikinį espresso. Be to, dauguma kavos gėrimų patiekiami būtent pastarajam gėrimui pritaikytuose puodeliuose.

Cappuccino – tai itališka kava. Jai pagaminti naudojama espresso kava (30 ml, 1/3 viso tūrio), pienas (1/3 viso tūrio) bei pieno puta (kremas) (1/3 viso tūrio). Cappuccino kokybė labiausiai priklauso nuo pieno putos paruošimo. Ją paruošti gali toli gražu ne kiekvienas, nes tam reikia ir žinių, ir praktikos. Pienas garais pakaitinamas iki 65-70 laipsnių temperatūros. Jokiu būdu negalima pieno perkaitinti, nes jį perkaitinus, sugadinamas ne tik pienas, bet ir cappuccino skonis. Karštais vandens garais palengva kaitinant pieną turi būti išgaunama taip vadinama mikroputa – pieno putelė, kurios paviršiuje neturi matytis stambių burbulų. Ji turi būti vientisa, ne per skysta ir ne per stangri.
Paruošimas: į keramikiniame cappuccino puodelyje esančią espresso kavą iki puodelio viršaus, šiek tiek sudrumsčiant kavą, palengva pilamas pieno kremas. Taip espresso lengvai pabalinama, padengiama pieno putos sluoksniu (apie 1-2 cm storio). Ideali cappuccino kava būna tuomet, kai puodelio krašteliuose matoma ruda putelė. Įgudę meistrai, pildami pieno putą, sugeba išgauti įvairius paviršiaus ornamentus (pvz.: širdelę, lapelį ar obuolį).

Latte – tai itališka, švelni, lengva, stipriai balinta kava. Latte ruošiama iš espresso ir garais pakaitinto bei lengvai suplakto pieno. Proporcijos turėtų būti tokios: 1/3 tūrio sudaro espresso, 2/3 tūrio – pienas. Dažnai latte ruošiama ir su didesniu pieno kiekiu (pvz.: 30-35 ml espresso, 100-150 ml pieno). Paruoštas pienas neturėtų būti karštesnis nei 65-70 laipsnių.
Paruošimas: į indą supilama espresso kava, po to paruoštas pienas (jį ruošiant, reikia pagaminti nedidelį kiekį putos). Pilant pienas ir kava turi gerai susimaišyti. Kavos paviršių turi dengti apie 1 cm pieno puta.

Espresso Macchiato – tai itališka kava. Nesuklystume ją pavadinę mini latte. Ją sudaro espresso ir nedidelis kiekis išplakto ir garais pašildyto pieno. Patiekiama espresso puodelyje.
Paruošimas: į espresso kavą, santykiu vienas prie vieno (espresso – 30 ml, pienas – apie 15-30 ml), pilamas pienas, viršuje paliekama pieno putos žymė.

Latte Macciato – tai atvirkštinis espresso macchiato variantas – pienas su kava.
Paruošimas: gaminant šį gėrimą, į indą pirmiausia pilamas paruoštas pienas (apie 100 ml), paviršiuje paliekamas pieno putelės sluoksnis, po to pilama espresso (30-35 ml), viršuje pasimato kavos dėmelė.

Moccaccino – tai latte kava, pagardinta šokoladu, kai kada – šokolado sirupu. Pagardinimo būdas nėra svarbus, dažniausiai moccaccino gardinama šokoladą pilant pirmiausia, kitais atvejais šokoladu puošiamas kavos viršus, ar tiesiog sumaišomas su pienu ar kava. Šokolado kiekis taip pat skonio reikalas, optimaliausias jo kiekis yra apie 10-15 proc. viso gėrimo tūrio.
Paruošimas: moccaccino kava ruošiama taip pat, kaip ir latte kava, tik dar pagardinama šokoladu ar jo sirupu.

Coffee lungo – paprastai taip vadinama kiek didesnė espresso porcija (apie 60 ml).
Paruošimas: ruošiant espresso, dar keletą sekundžių (apie 5-10 s) nestabdomas vandens tekėjimas iš kavos aparato į puodelį.

Regular Coffee – pusrytinė kava, gaminama taip pat, kaip ir espresso, tik naudojant daug didesnį vandens kiekį.
Paruošimas: ruošiama kaip ir espresso, tačiau pripilamas daug didesnis vandens kiekis – apie 80-100 ml, ar netgi daugiau.

Ristreto – paprastai taip vadinama kiek mažesnė espresso porcija (apie 20 ml).
Paruošimas: ruošiant espresso, kiek anksčiau nei įprasta (apie 5 s) sustabdomas vandens bėgimas.


Dažniausios klaidos, padaromos ruošiant šiuos ir kitus kavos gėrimus:

Perkaitinamas pienas. Pienas būna per daug išplaktas, puta orinė, su per daug burbuliukų. Į puodelį pieno puta dedama su šaukštu. Negalima maišyti karšto, jau prieš tai naudoto pieno su šaltu, šviežiu pienu. Ne visada espresso kava, kuri yra pagrindinis daugelio kavos gėrimų ingredientas, paruošiama gerai. Svarbu apgalvoti savo veiksmus. Rekomenduojama, pavyzdžiui, ruošiant cappuccino gėrimą, tuo pačiu metu, kol daromas espresso gėrimas (tai užtrunka 20-30 s), pakaitinti ir suplakti pieną. Tuomet suplaktą pieną galėsite supilti į ką tik paruoštą kavos puodelį. Švara darbo vietoje taip pat yra labai svarbi. Ąsotėlis, kuriame bus kaitinamas ir plakamas pienas, turi būti švarus, po kiekvieno plakimo būtina nuvalyti garų vamzdelį.


Kristina Davidavičienė, Vytautas Mickevičius, Saulius Simonavičius
„Restoranų verslo“ Nr. 5/2006 (15) informacija