Tokiu atveju geriau maistą sumaišysite su seilėmis (jose yra virškinimo fermentų) – taigi geriau pasisavinsite maistą. Antra, suvalgysite mažiau maisto, nes organizmas turės laiko duoti ženklą „aš sotus“. Iliustracijai – trumpas tyrimo aprašymas.
„Mokslininkai iš Rod Ailendo valstijos universiteto tikina, kad norint įsisavinti kuo mažiau kalorijų, reikia valgyti iš lėto, kruopščiai kramtant maistą ir netgi kurį laiką atidedant į šalį įrankius. Buvo atlikta keletas eksperimentų su 30 savanorių. Grupės nariams buvo pasiūlyta suvalgyti didelę porciją spagečių su pomidorų bei daržovių padažu ir parmezano sūriu ir išgerti mineralinio vandens stiklinę. Pirmuoju atveju žmonėms rekomenduota suvalgyti viską kiek įmanoma greičiau. O antrojo eksperimento metu jiems patarta valgyti lėčiau, vis atidedant šakutę į šalį. Vidutiniškai „trumpieji“ pietūs truko 9 minutes, o „ilgieji“ – 30 minučių.
Mokslininkai nustatė, kad pirmuoju atveju eksperimento dalyviai įsisavino 646 kalorijas, antruoju – tik 579, tai yra 67 kalorijomis mažiau. „Atsižvelgiant į tai, kad žmogus valgo mažiausiai tris kartus per dieną, skirtumas akivaizdus“, – teigia eksperimento vadovė Kathleen Melanson. Be to, greitas maisto suvartojimas turėjo ir „pašalinį poveikį“ -–praėjus vos valandai po pietų eksperimento dalyviai ir vėl praalkdavo.
Visos eksperimente dalyvavusios moterys ir dauguma vyrų pripažino, kad jiems daug labiau patiko „lėtieji“ pietūs, kurių metu galima neskubiai šnekučiuotis. Ir sotumo jausmas, tvirtino dalyviai, buvęs daug ilgesnis. Mokslininkai tatai aiškina tuo, kad lėtai vartodamas maistą žmogus išgeria daugiau vandens, ir tai taip pat skatina atsirasti sotumo jausmui. Medikų nuomone, neskubus valgymas naudingas tiek „sielai, tiek kūnui“.“
Autorius: Sulieknėk sveikai
Šaltinis: www.lrt.lt
2011 08 09