Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Pasaulio patiekalai. „Balandėliai“

2008-02-03
Paskelbk savo straipsnį

Daugelis pasaulio virtuvių turi tiek savo tradicinius, tiek nacionalinius patiekalus. Tačiau yra dalis valgių, kurie populiarūs ne vienos šalies kulinarijoje. Taigi pasižvalgykime po šių patiekalų istoriją.

„Balandėliai“
Tokį patiekalą savo virtuvėje gaminame ir mes. Nežinau, kas patiekalui suteikė tokį pavadinimą ir kaip jis susijęs su patiekalo idėja, tačiau teisingiausia būtų šį valgį vadinti kopūstainiais, juk tai įdaryti kopūstų lapai. Tradiciškai gaminant šį valgį kopūsto lapai įdaromi mėsa, sumaišyta su virtais ryžiais bei prieskoniais. Tačiau kiekviena kultūra šį receptą paįvairina ir valgiui suteikia savitą skonį. Belgijoje, rusų imigrantų šeimoje, ragavau „balandėlių“, įdarytų tik virtais ryžiais ir smulkintais bei pakepintais kopūsto lapais. Aš vietoj virtų ryžių dedu nevirtų ryžių, taip pat pritarkuoju pakepintų morkų, o paruoštus balandėlius šiek tiek apvolioju miltuose ir apkepinu alyvuogių aliejuje ir tik tuomet dedu į puodą.

Įdaryti kopūstlapiai populiarūs Europoje, Azijoje, Vidurio Rytuose bei Šiaurės Afrikos šalyse, tačiau tradicinį šio patiekalo ruošimo būdą suformavo buvusios Otomanų imperijos šalys ir jų kaimynės, tokios kaip Graikija, Ukraina ar Moldavija.

Turkijos lahana sarmasi – įdaryti kopūstai. Įdarui naudojama mėsa, ryžiai, svogūnai, mėtos, petražolės ir kiti produktai, kai kur dedama riešutų, cinamono. Vokiškieji kohlrollen, kohlrouladen arba krautwickel praktiškai ruošiami taip pat, nes tą patį patiekalo ruošimo būdą į šią šalį „atnešė“ turkai. Kroatijos ir Bosnijos „balandėliai“ be įprastų ingredientų „turi“ dar ir rūkytos jautienos.

Pasigaminkime „tinginio balandėlius“

Jums prireiks:
1/2 kopūsto;
3 morkų;
400 g pasirinkto faršo;
1 maišelio arba 100 g ryžių;
1 kubelio sultinio;
3 šaukštų pomidorų pastos;
2 šaukštų grietinės;
lauro lapelių, pipirų, druskos.

Ryžius pavirkite ir sumaišykite su faršu, suberkite turimus prieskonius. Tuomet supjaustykite kopūstus, morkas ir kartu su faršu ir ryžiais sudėkite į puodą. Vandens įpilkite tik tiek, kad apsemtų. Virkite ant mažos liepsnos. Vandeniui užvirus, įdėkite sultinio kubelį ir pomidorų pastos. Virkite tol, kol viskas išvirs. Mano dėdė tokius „tinginio balandėlius“ ruošia garuose. Žinoma, užtrunka kiek ilgiau, bet patiekalo skonis išties nuostabus.

Skanaus!

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukoje – lahana sarmasi (http://www.altindag.com)
Meniu.lt informacija