Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

„Monte Pacis” – unikalus svetingumo kompleksas prie Pažaislio vienuolyno

2013-06-03
Paskelbk savo straipsnį

Pažaislio kamaldulių vienuolynas – ne tik veikiantis vienuolynas, kuriame gyvena, juo rūpinasi Lietuvos Šv. Kazimiero seserų kongregacija, bet ir valstybės saugomas kultūros paminklas, bet ir brandžiojo baroko perlas – vienas geriausių šio laikotarpio architektūrinių pavyzdžių Šiaurės Rytų Europoje.

„Komplekso pavadinimas parinktas remiantis vietos istorija: vienuolyno ansamblį bei atskirą svečių namą – foresteriją - Kauno pakraštyje, tuo metu atokiame miške, XVII a. vienuoliams kamalduliams pastatydinęs LDK kancleris Kristupas Žygimantas Pacas pavadino  „Monte Pacis“. Pavadinimas jungė dvi prasmes – ramus atsiskyrėliško vienuolyno apibūdinimas (Taikos kalnas) ir fundatorių pavardės (Pacų) žymė regimame kultūros metraštyje”, - dabartinė komplekso vadovė Indra Ramanauskienė apie šią istorinę XVII amžiaus vietą galėtų pasakoti ilgai.

„Ansamblio rekonstrukcijos darbai pareikalavo kantrybės bei seserų kazimieriečių ir Kauno miesto savivaldybės susitelkimo bendram tikslui. 2007 m. seserys kazimierietės įkūrė viešąją įstaigą „Pažaislio kultūros ir turizmo centras“, kurios pagrindinis veiklos tikslas – organizuoti ir įgyvendinti Pažaislio kamaldulių vienuolyno ansamblio atkūrimą ir renovavimą“, - priduria  vienuolyno Vyresnioji sesuo Lidija Edita Šicaitė.

2009 m. gruodžio 11 d. tarp Ūkio ministerijos, VšĮ Lietuvos verslo paramos agentūros ir VšĮ Pažaislio kultūros ir turizmo centras buvo pasirašyta projekto „Pažaislio kamaldulių vienuolyno svečių namo restauravimas ir pritaikymas turizmui" finansavimo ir administravimo sutartis. Projekto vertė - 9.616.604,66 Lt, iš kurių iki 8.881.895,88 Lt sudaro Europos Sąjungos ir bendrojo finansavimo lėšos ir iki 734.708,78 Lt projekto partnerio - Kauno miesto savivaldybės administracijos – biudžeto lėšos. Taip pat nemažai nuosavų lėšų kompleksui skyrė nuomos konkursą laimėję UAB „Monte Pacis“.

Restorane – vienuolių patiekalai su moderniais štrichais

Nuo birželio 13-osios,  „Monte Pacis” komplekse veiks 13 kambarių, pavadintų iškilių istorinių asmenybių vardais, restoranas, lauko terasa, dvi salės pritaikytos išskirtinėms šventėms, koncertams, ir kultūros renginiams. Autentiškų freskų, iškilmingų barokinių skliautų ir liepų alėjos apsuptyje pojūčiai tampa aštresni, o šventė – prasmingesnė.

Iš viso komplekse galės nakvoti 45 svečiai. Restorano salėje tilps 55 svečiai, o aikštėje priešais pagrindinė įėjimą veiks 120 vietų lauko terasa. Komplekse veiks dvi konferencijų-renginių salės, kuriose tilps 40 ir 120 žmonių.

Ypatingas dėmesys skiriama komplekso virtuvei. „Monte Pacis“ restorano virtuvės gairės – kruopščiai suderintas meniu, natūralumas bei istorinių patiekalų šiuolaikiškos interpretacijos. Virtuvės šefas Darius Dabrovolskas, 2012 m. Pasaulinės virėjų olimpiados bronzos laimėtojas, pasirūpins vietinių lietuviškų produktų, kurių dalis užauginama čia pat, vienuolyne, virsmu į malonumą akiai bei gomuriui.

„Nuo šventos duonos iki  kamaldulių šventinio riešutų pyrago, aplieto marcipanu, pertepto juodojo šokolado drožlėmis ir kremu, įdaryto šviežiais ir džiovintais Toskanos vaisiais – restorano svečiai turės galimybę išragauti retai kam pažįstamą vienuolynų kulinarinį paveldą.  Taip pat šis restoranas bus vienintelė vieta Lietuvoje, kur tiekiamas unikalus Italijos, Prancūzijos, Ispanijos ir kitų šalių vienuolių pagamintas vynas, alus, mineralinis vanduo”, - pasakoja Darius Dobrovolskas.

Nors gerbiant vienuolyno tradicijas, restorane nebus stipriųjų alkoholinių gėrimų, čia bus siūlomas Belgijos vienuolių gaminamas alus „Leffe“, taip pat nemažas pasirinkimas įvairiuose Europos vienuolynuose gaminamų vynų, tarp kurių bus ir tik šiame restorane siūlomas desertinis vynas iš Ispanijos, kuris oficialiai pripažintas mišių vynu.

Atskiros istorijos verta ir restorane siūloma kava – jai pupelės atvežamos iš Salvadore esančio grafų Pacų palikuonių valdomo kavos ūkio, kuriame buvo išveista nauja kavos pupelių veislė, pavadinta Pacas. Būtent ši ypatinga kavos rūšis atvežama į Lietuvą, čia skrudinama ir siūloma restorane „Monte Pacis“.

Pirmąkart istoriškai ir dvasiškai svarbioje vietoje bus įgyvendinta tokia svetingumo paslaugų strategija, apimanti aukščiausio lygio restoranų, apgyvendinimo bei renginių paslaugas. Nuo šiol kompleksas vėl įgyvendins pirminę senosios foresterijos paskirtį –  virs svečių namais, atliepdamas istorinį beveik 350 metų istorinį kontekstą,  vienuolyno mecenato Kristupo Žygimanto Paco fundacines pastato idėjas ir pritaikydamas jį šiandienos žmogaus poreikiams.

„Monte pacis“ ir Meniu.lt informacija
V. Mickevičiaus (Meniu.lt) nuotraukos