Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

„Marato gurmanų klube“ ir virtuvės tvarkymas, ir dalyvavimas tarptautiniuose kulinarijos projektuose

2005-10-12
Paskelbk savo straipsnį

Patiekalų gaminimas bei virtuvės tvarkymas gali tapti jei ne menu, tai bent mėgstama veikla. Paaugliams tuo patikėti padeda žinomas šou verslo atstovas Maratas Sargsyanas, TV laidos „Skanus savaitgalis su Maratu“ vedėjas.

Spalio 6-tąją Lietuvos vaikų ir jaunimo centre (LVJC) prasidėjo jau antrasis „Marato gurmanų klubo“ sezonas. „Šiame būrelyje man svarbiausia – vaikai. Stengiuosi jiems perteikti, kad maisto gaminimas, indų plovimas ir virtuvės tvarkymas – ne kasdieninė rutina, o linksmas, kūrybiškumo ir išradingumo reikalaujantis procesas“, – apie „Gurmanų klubą“ pasakoja pats Maratas. Užsiėmimai „Gurmanų klube“ prasideda nuo rankų plovimo – Maratas žino ypatingą šio ritualo būdą, kurį naudoja visi kulinarai. Išklausę pirminių žinių apie sveiką mitybą, virtuvės ir maisto higieną, paaugliai kimba į maisto produktus, kuriuos derina, eksperimentuoja, kuria pagal lietuvių, armėnų, meksikiečių ar kinų virtuvių tradicijas, taip pat geriausių kavinių ir restoranų valgiaraščius. Kiekvieno užsiėmimo pabaigoje gimusį šedevrą kūrėjai patys ir „suragauja“.

Anot Ievos Malaiškaitės, LVJC Etninio ugdymo skyriaus koordinatorės, ne kartą teko bendrauti su dėkingais ugdytinių tėvais ir seneliais apie tai, kad vaikai dažnai imasi „vyriausiojo namų kulinaro“ vaidmens.

Tai, kad beveik visi „būreliečiai“ po vasaros sugrįžo, ko gero, lėmė ir Marato entuziazmas bei savitas šmaikštumas, kurio dėka jis padeda vaikams įgyvendinti ir sudėtingiausias gurmaniškas idėjas.

„Marato gurmanų klubo“ veikla vien eksperimentais virtuvėje neapsiriboja. Kaip ir praėjusiais metais, vaikai turės galimybę filmuotis tango TV laidoje „Skanus savaitgalis su Maratu“.
Taip pat gerai susipažins su italų virtuve: dažniausiai Italijoje naudojamais maisto produktais, nacionaliniais patiekalais, populiariausiais pagardais, maisto kultūra. 2005 m. gruodžio – 2006 m. balandžio mėnesiais jaunieji gurmanai dalyvaus tarptautiniame Ente Regionale per i Servizi (Italija) organizuojamame kulinariniame projekte „Paaugliai virtuvėje“. Iš viso šiame projekte dalyvaus per 20 mokyklų iš daugelio ES šalių (išskyrus Italiją). Kiekvienai jų, atsižvelgiant į vaikų skaičių, amžių ir mokyklos pobūdį, paskirti partneriai – viena Italijos mokykla. LVJC „Marato gurmanų klubo“ vaikai dirbs kartu su Italijos mokykla Istituto Comprensivo Olgiate Comasco. Projekto eiga: partneriai tarpusavyje pasikeičia dėžutėmis („Mistery box“) su nacionaliniais maisto produktais (vienas produktas – pagrindinis) ir brošiūromis apie savo šalies virtuvės ypatybes (dėžutėje esantys produktai iš anksto nežinomi). Panaudojant visus partnerio atsiųstus ir vieną savo šalies produktą, pasinaudojant partnerio nacionalinės virtuvės ypatumais, projekto dalyviai turės sukurti naują patiekalą. Naujo patiekalo gimimas ir vadovo bei vaikų bendravimas bus fiksuojamas vaizdajuostėse. Pavasarį vyksiančiame konkurso finale bus išrinkti originaliausių patiekalų ir įdomiausių siužetų autoriai.

Kontaktinė informacija:

Ieva Malaiškaitė
mob. tel. 8 ~ 670 68 342;
tel. (8 ~ 5) 272 56 53;
el. p. ieva@lvjc.lt.

Jūratė Janavičienė
LVJC ryšių su visuomene specialistė
tel. (8 ~ 5) 273 06 24;
mob. tel. 8 ~ 610 02633;
el. p. jurate.j@lvjc.lt.

ELTA informacija