Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Maisto produktų etiketės bus išsamesnės ir aiškesnės

2011-07-08
Paskelbk savo straipsnį

Maisto produktų pakuotėse bus privalu nurodyti riebalų, sočiųjų riebalų, angliavandenių, baltymų, cukraus bei druskos kiekį. Trečiadienį Europos Parlamentas patvirtino kompromisinį teisės aktą šiuo klausimu (606 balsai už, 46 prieš, 26 susilaikė).

Šių medžiagų kiekis turės būti nurodytas 100 g ar 100 ml produkto, o fasuojant porcijomis – jis galės būti nurodytas ir porcijoje. Europarlamentarai pasiekė, kad šie reikalavimai būtų netaikomi alkoholiniams gėrimams.

Alergiją sukeliančios medžiagos turės būti išryškintos aprašant gaminio sudėtį. Apie jas taip pat turės būti pranešama parduodant nepakuotą maistą (pavyzdžiui, restoranuose). Tuo tarpu kilmės šalies nuoroda bus privaloma visai mėsai – ne tik jautienai ir veršienai (tai jau yra privaloma), bet ir kiaulienai, avienai bei paukštienai. Ateityje bus svarstoma galimybė taikyti šį reikalavimą ir pieno gaminiams bei kitiems produktams. Jei produkto sudėtyje yra nanomedžiagų, jos taip pat turės būti aiškiai nurodomos.

Parlamentas pasiekė, kad būtų sustiprinta apsauga nuo klaidinančios informacijos apie produkto sudėtį. Bus draudžiama etikete sudaryti kito produkto įspūdį, o jei esminis jo sudėties elementas pakeistas kitu – tai turės būti aiškiai parašyta pakuotės priekyje. Pirkėjas taip pat turės būti aiškiai etiketėje informuojamas apie tai, kad mėsa arba žuvis sudaryta iš gabalų. Pačios etiketės turės būti geriau įskaitomos.

Dėl šio teisės akto sutarta su ES Taryba, todėl nebeliko kliūčių jo įsigaliojimui. Jis turės būti įgyvendintas per trejus metus, o reikalavimas etiketėje nurodyti maisto medžiagų kiekį – per penkerius metus.

MENIU.LT informacija

2011 07 08