Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Madingi Europos vyno barai (3) (svetur)

2007-05-23
Paskelbk savo straipsnį
Jungtinės Karalystės specializuotų viešbučių tinklo „Hotel Du Vin & Bistro“ augimą per pastaruosius 10 metų lėmė šalyje vis labiau populiarėjantis vynas. Vienas asmuo pietų metu „Hotel Du Vin & Bistro“ išleidžia 24, vakarienei – 34 Didžiosios Britanijos svarus sterlingų. 45,5 proc. viešbučio pajamų sudaro parduotas maistas, o 27 proc. – gėrimai, – tai daug daugiau nei įprastiniame viešbutyje. Kiekvienas „Hotel Du Vin & Bistro“ viešbutis turi didelį vyno rūsį ir 5 savo pačių vynų rūšis. Tam tikrą įstaigos pajamų dalį sudaro ir savaitgaliais vyno mėgėjams rengiami kursai. „Hotel Du Vin & Bistro“ veikia kartu su taip pat ypatingu ir išskirtiniu specializuotų viešbučių tinklu „Malmaison“.
Internete: www.hotelduvin.com  

Du iš didžiausių Didžiosios Britanijos vidutinio lygio alaus barus – restoranus „Tody Carveries“ ir „Harvester Steakhouses“ vadinti vyninėmis sudėtinga, nes dabartiniai savininkai „Mitchells & Butler“, paveldėję alaus daryklą, labiau siejami su alaus kultūra. Tačiau pradėjus plėtoti naują koncepciją „Wine from the Wood“, vyno pardavimai restoranuose labai išaugo. Koncepciją, plėtojamą daugiau nei dviejuose šimtuose abiejų tinklų įstaigų, sudaro taip vadinamas „displėjus“, kuriame matomi keturių statinių priekiai su čiaupais, skirtais kruopščiai atrinktam ir „Mitchells & Butler tiekiamam vynui išpilstyti. Du baltieji, raudonasis ir rožinis vynai parduodami keturiais kiekiais: nuo 175 ml taurių iki 1 l grafinų. „Wine from the Wood“ šiuo metu sudaro apie 22 proc. restoranų pajamų, t. y. įstaigų vyno pardavimai išaugo 5 proc. (neskaitant žymiai sumažėjusio vynų pardavimo buteliais). Vynas sudaro 15 proc. visų alkoholinių gėrimų pardavimų.
Internete: www.mitchellsandbutler.com  

„Vyne“ – madinga koncepcija, kurios dėmesio centre – vynas. Įstaiga priklauso Bert van der Leden valdomai kompanijai „IQ creative group“ (Olandija). Įmonė taip pat valdo naktinius klubus „Supperclubs“ Amsterdame, Romoje, San Franciske, Stambule, barą „Nomads, atidarytą 2007 metų sausį Amsterdame. Naujajame Bert van der Leden restorane „Envy Delicacies“ didžiausias dėmesys skiriamas maisto ir vyno derinimui, o bare „Vyne“ dėmesio centre yra vynas. Sienoje už paprasto, mažo ir menkai dekoruoto baro – didelė vyno kolekcija ir labai didelis „Enomatic“ modelis – vyno išpilstymo sistema. Bare siūloma per 250 vyno rūšių, iš kurių 80 galima nusipirkti taurėmis. Svečiai, kurie nori paragauti daugiau gėrimo rūšių, kai kurio vyno gali pirkti ir po pusę taurės. Už 12 eurų galima užsisakyti „bubblin flight“ – dviejų rūšių šampano ir prosecco. O už 11,50 euro – trijų rūšių „Macons“ vyno iš gerai žinomų vyninių. Prie vyno patiekiamos puikiai priderintos delikatesinės užkandėlės.
Internete: www.vyne.nl  

Nepaisant savo neįprastos įsikūrimo vietos La Roca del Vallés (Ispanija) esančiame fabrike (apie 30 km nuo Barselonos), vyno baras „Vinoteca Torres“, priklausantis pasaulyje garsiai kompanijai „Bodegas Torres“, ruošiasi švęsti savo vienerių metų veiklos sukaktį. Modernioje 40 vietų patalpoje, kurioje akį traukia lentynos su foniniu apšvietimu, akmeninės sienos ir mediniai prekystaliai, siūlomų gėrimų asortimentą sudaro virš 50 prekinių ženklų vynai ir brendžiai. Dažniausiai perkami – „Penedés“, „Rioja“ ir „Priorato“ vynai, prie kurių siūlomos tapos, kompleksiniais patiekalais ir à la carte patiekalai. Perkamo maisto ir gėrimų santykis bare sudaro 60:40.
Internete: www.torres.es  

Per pastaruosius keletą metų vyną parduodančių įstaigų koncepcija Ispanijoje ypatingai išpopuliarėjo, o ribos tarp enoteca, vinoteca ir vyno baro (siūlant ar nesiūlant prie vyno priderintų patiekalų) tapo itin neaiškios. „Vinya-Roel“ įsikūręs pačiame Barselonos centre. 2005 metais atidaryta Josep Olive priklausanti koncepcija yra vyno parduotuvė ir restoranas. Lankytojai, norintys vyno paragauti, tai gali padaryti itin modernioje restorano zonoje, sumokėję 6 eurus už butelį. 60 vietų pilno aptarnavimo restorano (papildomai yra įrengti banketiniai kambariai 70-čiai svečių) vynų kortą sudaro 300 rūšių puikaus vyno, kainuojančio nuo 7 iki 100 eurų. Tris ketvirtadalius galima pirkti taurėmis. Restorano svečiams, kurie dažniausiai yra turtingi žmonės, siūlomi Katalonijos virtuvės patiekalai. Daugiausia žmonių restorane apsilanko pietų metu (dažniausiai – verslininkai) ir vakare (privatūs asmenys). Maisto ir gėrimų santykis „Vinya-Roel“ yra 55:45, o vidutinė sąskaita – 40 eurų. Kiekvieną mėnesį restorane rengiamos degustacijos ir seminarai.
Internete: www.vinya-roel.com  

Pagal „Food Service Europe & Middle East“ parengė
Gintarė Jankauskai
„Restoranų verslo“ informacija