Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Korėjietiškos virtuvės ypatumai (svetur)

2007-03-05
Paskelbk savo straipsnį

Korėja – tai kalnuotas pusiasalis. Ilgos, šaltos žiemos, karštos vasaros ir ilgai trunkantys malonūs rudenys suformavo unikalias šios kultūros mitybos tradicijas.

Vėsesnėje ir labiau kalnuotoje šiaurinėje Korėjos dalyje naudojamos paparčio (pretidium) ir varpelio (campanula) šaknys, chrizantemų žiedlapiai ir įvairūs šakniavaisiai. Pietų regione yra išvystyta žemdirbystė, tad čia patiekalams gaminti gausiau naudojami ryžiai, įvairios pupos ir pupelės. Tačiau keletas patiekalų paplitę po visą Korėjos kraštą.

Per pusryčius galima pasimėgauti džiovintomis sardinėmis ir moliuskais (sepiida). Jie ypatingai populiarūs ir netgi pardavinėjami automatuose. Korėjiečiai dėl 3 skirtingų jūrų tik su joms būdinga fauna žinomi kaip jūrų maisto žinovai. Visos šalies kulinarijoje itin svarbią vietą užima jūrų dumbliai.

Tradiciniai virtuvės bruožai
Tradicinė Korėjos virtuvė – tai daug raugintų ir marinuotų skanumynų bei aštrumas. Netgi sakoma, jog korėjiečiai – Azijos meksikiečiai. Šioje virtuvėje maistui aštrinti vartojama daug aštriųjų pipirų ir česnakų. Aštrūs raudonieji pipirai vartojami ir džiovinti, ir smulkinti, taip pat maišomi į tradicinius korėjiečių pagardus. Dar vienas išskirtinis korėjiečių virtuvės bruožas yra gausiai vartojami vaistiniai augalai. Daug kam žinomas ženšenis naudojamas ne tik kaip vaistas, bet ir kaip prieskonis. Taip pat gausiai vartojama žuvis bei įvairios jūrų žolės.

Be abejo, ryžiai bei makaronai vieni svarbiausių. Korėjiečiai mėgsta įvairius užkandžius, vadinamus banchan, – tai aštrūs šalti užkandžiai, patiekiami mažuose indeliuose. Jais skaninami ryžiai bei kiti pagrindiniai patiekalai.

Korėjietiškos sriubos yra gana aštrios, pasižyminčios sotumu, itin mėgiamos žiemą.

Kepta mėsa yra vienas svarbesnių korėjiečių virtuvės patiekalų. Šalies gyventojai mėgsta ruošti valgius iš kiaulienos, paukštienos, jautienos.

Gėrimai ir desertai
Korėja yra vienas iš regionų, priklausančių Tolimųjų Rytų virtuvei. Šiame regione arbatos yra vienas iš svarbiausių gėrimų, o daugelio saldumynų ruošimui naudojama gličiųjų ryžių tešla ir saldi raudonųjų pupelių masė, medus, sezamas. Prie rytietiškų skanėstų tiks puodelis šio krašto tradicijomis įkvėptos arbatos. Yujacha – kvapiosios citrinos arbata su medumi, mokwacha – svarainių arbata, ar tungulrecha – spragintos lelijų šaknies arbata ne tik atgaivins, bet ir maloniai nuteiks. Patpingsu – vienas mėgstamiausių vasaros meto skanumynų (vaisių salotos su raudonųjų pupelių pasta ir ledais). Dok – tradicinis iš lipnių ryžių pagamintas pyragas.

Tradiciniai patiekalai
Jjigae (jih-geh) – tai vienas iš tradicinių korėjiečių patiekalų, gaminamas įvairiausiais būdais. Štai budae jjigae yra aštri sriuba, paskaninta mėsos gabalėliais ar kitais įvairiais ingredientais, o sundubu jjigae ruošiama su sojų varške bei kitomis sudėtinėmis maisto dalimis.

Kimch'i – patiekalas, bene labiausiai atspindintis šio krašto virtuvę. Patiekalo pagrindas yra marinuotos daržovės, dažniausiai Pekino kopūstai (tai klasikinis kimsh’i), su įvairiais prieskoniais: druska, česnakais, aitriosiomis paprikomis... Kimsh’i turi keletą ruošimo variantų, tad į jo sudėtį gali būti įtraukta sūdyta žuvis, kiti jūrų produktai, grybai, riešutai.

Pibimpap – patiekalas, pagamintas iš smulkiai supjaustytų svogūnų ir jų laiškų, česnakų, morkų, sojos pupelių, agurkų ūglių, varpelių šaknies, grybų ir maltos jautienos. Ruošiamas labai karštoje wok keptuveje – daržovės viena po kitos truputį apkepinamos karštame aliejuje, viskas patiekiama dubenėlyje su įklotu salotos lapu, virtais ryžiais, sezamo sėklų aliejumi ir keptais kiaušiniais.

Haemul Chon-Gol – tai jūrų gėrybių patiekalas – aštunkojis, sepija, moliuskai, krevetės ir geldelių mėsa, apvirta jautienos ar vištienos sultinyje, ir patiekta su aštriu aitriųjų paprikų (chile) padažu bei susmulkintais svogūnais, bambuko ūgliais, chrizantemų lapais ir kinišku kopūstu.    

Chon (dar vadinamas Jon) – tai korėjietiški blynai su įdaru. Įdaras gaminamas iš įvairių daržovių ar jūrų gėrybių.

Trumpai...
Korėjietiškus stalo įrankius sudaro sujeo – šaukštas ir metalinės lazdelės.

Jolanta Bagurskienė
www.sxc.hu nuotrauka