Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Kokteilis, kuriuo mėgavosi F. Kastro ir E. Hemingvėjus

2005-01-01
Paskelbk savo straipsnį

Pačiu madingiausiu ir populiariausiu šių dienų Europos klubų gėrimu yra prapažįstamas kokteilis „Mojito“. Tačiau pas mus šio kokteilio kol kas galima paragauti vos keliuose baruose, o daug kam tai atrodo keistas ir egzotiškas gėrimas. Lengvas, gaivus, saldžiarūgščio skonio gėrimas, į kurio sudėtį įeina romas, šviežios mėtos, cukranendrių cukrus ir  žalioji citrina (laimas), yra kilęs iš Kubos. „Mojito“ kokteiliu mėgavosi pats diktatorius Fidelis Kastro ir literatūros klasikas Ernestas Hemingvėjus (Ernest Hemingway).

Lengvas ir gaivus kokteilis „Mojito“ Kuboje buvo pradėtas gaminti po Antrojo pasaulinio karo. Romo kokteilį, kuris iš pradžių buvo ruošiamas iš cukranendrių cukraus ir vaisių sulčių, atrado barmenai, trečiojo dešimtmečio pradžioje pabėgę iš JAV nuo „sausojo įstatymo“ ir prieglobstį radę Kuboje. Vėliau, kai prasidėjo masinės kelionės ir migracija kokteilis pasiekė Europos barus.

Įvairiuose Europos šalių klubuose jis gaminamas skirtingai. Vieni barmenai mano, kad „Mojito“ pagrindas turi būti „Havana Club“, kiti renkasi „Bacardi“, treti „Mojito“ gamybai naudoja „Captain Morgan“ ar „Mount Gay“ romą. Tačiau tradicinio „Mojito“ pagrindinis ingredientas visada yra romas.

Kalbama, kad Fidelis Kastro gerdavo tik iš mėtų likerio pagamintą „Mojito“ kokteilį. O štai Ernestui Hemingvėjui barmenai ruošdavo ypatingąjį „Mojito“ – Double Papa. Jau iš pavadinimo galima suprasti, kad rašytojas labiausiai mėgo kokteilį, kuriame paties stipriausio ingrediento – „Bacardi“ – buvo pilama dvigubai daugiau nei įprasta.

Klasikinis „Mojito“ ruošiamas storo stiklo taurėje. Toje pačioje stiklinėje, kurioje ir patiekiamas gėrimas yra trinamos mėtos su cukranendrių cukrumi. Žaliosios citrinos sultys yra spaudžiamos rankomis, o odelė taip pat dedama į gėrimą. Švelnumo „Mojito“ suteikia pilna stiklinė susmulkinto ledo, kuris pamažu tirpdamas maloniai gaivina. O privalomas ir svarbiausias ingredientas – romas – kokteiliui suteikia sodrumo ir šiek tiek stiprumo.

„ELLE business“ informacija