Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

„Kinų rožėje“ tradicijos konkuruoja su naujomis madomis (Vilnius)

2005-12-02
Paskelbk savo straipsnį

Nors tūkstantmečius skaičiuojanti tradicinė kinų virtuvė buvo ir išlieka gastronominės įvairovės lobynu, nauji vėjai sklando ir jos padangėje. Išmėginti šiuolaikinės kinų virtuvės naujovių kviečia maitinimo tinklo „Kinų rožė“ restoranas sostinės J. Jasinskio gatvėje.

Rožių žiedlapiai – salotoms
Laikantis kinų virtuvės taisyklių, svečias, laukiantis patiekalų, turi matyti, kaip jie ruošiami, mėgautis virtuoziškais virėjo judesiais ir maisto kvapais. Tokio efekto siekta ir „Kinų rožėje“ – neseniai rekonstravus restorano salę, jos centre įrengta atvira virtuvė. Nuo vasaros joje pakaitomis pluša du patyrę kinų virtuvės meistrai.

Yue Yuanaa ir Yunas Hao Nie į Vilnių atsivežė ne tik 20 metų patirties, bet ir šiuolaikinės kinų virtuvės idėjų bagažą. Pasak jų, šiuolaikinė kinų gastronomija, kaip ir europietiška, paremta sveikos mitybos principais, be to, ji vis labiau pasiduoda kitų tautų virtuvių įtakai.

Restorano šeimininkai įsitikinę, kad nė vienas kinų restoranas Lietuvoje nesiūlo Pekino kopūstų ir rožių žiedlapių salotų. Joms esą tinka bet kurių šviežių rožių žiedai. O štai su kuo žiedlapiai marinuojami, laikoma paslaptyje. Aišku tik viena – jų užsisakę svečiai gardžiuosis unikalaus aromato ir skonio patiekalu.

Tarp naujienų – keletas valgių, gardinamų saldžiarūgščiu vynuogių padažu. Šiuo pačių virėjų ruošiamu pagardu naujo skonio suteikiama kalakutienos ir jūros gėrybių patiekalams.

Dar vieną naują skonį kinams pavyko išrasti pasitelkus japoniškus ir korėjietiškus prieskonius. Su jais ruošiami traškūs karpio gabaliukai, kurių esmę išduoda pavadinimas „Penkių skonių karpio filė“.

Kinų tradicijai smulkinti maistą nusižengia „Ypatingai paruoštas viščiukas“: lėkštėje paukštiena patiekiama dideliais gabalais, ji gardinama raudonuoju padažu ir virtais putpelių kiaušiniais.

„Kinų rožės“ virėjai sako, kad kvapus, kurie yra itin svarbūs kinų virtuvėje, dar labiau išryškina naujos receptūros. Pavyzdžiui, kalmarų žiedai tešloje neleis suklysti, kad valgis ruoštas naudojant alų. Itin sodrus kvapas svečiams praneša, kad meistro keptuvėje čirška kiaulienos šonkauliukai su česnakų padažu. Dar vienas naujas aromatingas skanėstas – kiaulienos šonkauliukai su kininiais kmynais.

Siūloma naujienų ir smaližiams. Tai šeimininkų kiniškais „Raffaello“ praminti „Sniego kamuoliukai“ – saldumynai iš virtų kiniškų pupų ir kokosų drožlių arba traškūs bananai su sutirštinto pieno padažu.

Nors nauji virtuvės meistrai pasiūlė galybę šiuolaikiškų valgių, juos pirmiausia „cenzūruoja“ svečiai. Apie nuolat keičiamas naujienas lankytojus informuoja specialūs stoveliai ant stalų. Valgių paragavę svečiai kviečiami nuomonę išdėstyti atsiliepimų knygoje. Labiausiai patikę patiekalai įtraukiami į nuolatinį valgiaraštį.

Naujieji su kinų ritualais
Šeimininkai ramina ir senojo valgiaraščio gerbėjus – patys populiariausi tradicinės kinų virtuvės patiekalai išliks ir toliau.

Tradicinei Kinijos gastronomijai liks ištikima ir „Kinų rožė“ sostinės Kauno gatvėje. Šiame restorane apie 300 skirtingų patiekalų atstovauja skirtingiems Kinijos regionams.

Praėjusį rugsėjį kiniško maisto padalinį šis restoranų tinklas įkūrė ir Kaune, laisvalaikio ir pramogų centre „Oazė“. Be to, tinklo virėjai savo sugebėjimus jau keletą vasarų demonstravo Nidos svečiams. Čia sezoninė „Kinų rožės“ virtuvė buvo įrengta Nidos kempingo patalpose.

Kaip ir pernai, ištikimiausius „Kinų rožės“ gerbėjus tinklo kūrėjai tikisi sutikti prie Naujųjų metų šventės stalo. Į 2006-ųjų sutiktuves pagal kinų tradicijas ketinama kviesti į restoraną J. Jasinskio gatvėje. Šventės organizatoriai svečiams žada kinišką Kalėdų Senį, Snieguolę, tikro garso muziką, gausybę vaišių ir simbolinius naujamečius kinų ritualus. Daugiau informacijos ketinama skelbti kuriamoje interneto svetainėje www.kinupatiekalai.lt.

„Laisvalaikio“ klubo nariams restoranuose „Kinų rožė“ taikoma 20 proc. nuolaida.

Daugiau apie restoraną>>

Daugiau apie svetainę>>

Ramunė Žukauskienė
„Kinų rožės“ archyvo nuotr.
„Laisvalaikio“ informacija