Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Kava ir jos rūšys visame pasaulyje

2005-01-08
Paskelbk savo straipsnį

Kava, turinti ypatingą aromatą, yra vienas mėgstamiausių gėrimų pasaulyje. Patiekti ją galima įvairiais būdais: karštą ar šaltą, juodą ar su pienu, grietinėle, pasaldytą cukrumi, pagardintą prieskoniais ar alkoholiu.

Kavos rūšių ir jos paruošimo būdų yra daug ir įvairių. Štai keletas iš jų: itališka „Espresso“ (išvertus iš italų kalbos – „išspaustas“) kava – labai stipri, patiekiama mažuose puodeliuose. Verdama kavos aparatu. Norint ją paruošti, maždaug 2 šaukštams kavos reikės 6 šaukštų vandens.

Stipri kava su trupučiu pieno vadinama „Capucino“. Ši kava taip pat verdama kavos aparatu, tačiau nėra tokia stipri kaip „Espresso“ ir patiekiama dideliuose puodeliuose. Į kavą įpilama garais pakaitinto karšto pieno, kuris suteikia baltos putos įspūdį, bei užberiama cinamono ar šokolado. Dar viena italų pamėgta kava – „Macciato“. Jai paruošti reikės 90 ml „Espresso“ kavos, šalto pieno. Pilti per stiklinės šoną, kad susidarytų šviesesnis rudos spalvos sluoksnis.

Itališkai paruošta kava su pienu vadinama „Cafe latte“, kurią patys italai ypač mėgsta gerti per pusryčius. Jai paruošti reikia vienodo kiekio „Espresso“ kavos ir karšto pieno. „Espresso“ kavos pripilama pusė 250 ml talpos stiklinės ir užpilama karštu pienu, kuris pavirsta plonu putų sluoksniu.

Prancūzai taip pat turi savo pamėgtą pusryčių kavą su pienu, vadinamą „Cafe au lait“. Stipri juoda kava lygiomis dalimis sumaišoma su karštu pienu ir pilama į didelį puodelį ar dubenėlį.

„Turkiška kava“ – soti, tamsi, saldi. Ji geriama Turkijoje, Viduriniuose Rytuose, Graikijoje. Verdama žalvariniame ar variniame indelyje. Į žalvarinį indelį įberti šaukštelį (kiekvienam puodeliui) paskrudintos tamsios kavos, įpilti 60 ml vandens ir šaukštelį cukraus. Virti ant vidutinio karštumo viryklės, o kai kava ima putoti, tuoj pat nukelti. Ji geriama iš mažyčių puodelių.

„Airiška kava“ gaminama iš šaukštelio cukraus ir airiško viskio, su 2/3 stiklinės karštos, juodos, stiprios kavos, įpilant grietinėlės. Gerti nemaišytą.

Atšaldytai kavai pagaminti reikia išvirti stiprios juodos kavos, kol dar šilta, pasaldinti pagal skonį, supilti į indelius ledams šaldyti. Kava patiekiama supilta į siauras stiklines, o ant viršaus užpilama plaktos grietinėlės.

Pagal užsienio spaudą