Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Karštomis vasaros dienomis gelbsti šalta kava

2005-05-28
Paskelbk savo straipsnį

Viskas kiek žemiau 32 laipsnių temperatūros mums neskamba pernelyg patraukliai. Tarkim, ar malonu ragauti atšalusį kepsnį, būti smaigstomam ledinio žvilgsnio ar būti krečiamam šalčio? Bet kai kalbame apie kavą, ši taisyklė keičiasi. Tikras malonumas, kai gali mėgautis šaltutėle taure, kupina ledo gabaliukų, paskendusių tirštoje juodoje kavoje. Šį puikų derinį vainikuoja balta pieno puta. Šalta kava - gardu.

Šaltos kavos gėrimų tradicija populiari daugelyje šalių. Šie gėrimai mėgstami Tailande ir Vietname. Italijoje jie vadinami „caffe freddo“, o Malaizijoje - „kopi-o“. Manoma, kad pirmieji šaltos kavos gėrimai atsirado kovos lauke. Prancūzų kariuomenės padaliniams pirmiesiems buvo paruoštas gėrimas, pagamintas iš kavos sirupo ir šalto vandens netoli Prancūzijos vietovės Mazagrano. Grįžę į Paryžių, jie atsivežė ir šią idėją, vėliau ją greitai pritaikė Prancūzijos sostinės kavinės. Šalta kava buvo pilstoma į dailius aukštus stiklus ir elegantiškai pavadinta „cafe mazagran“.

Kiekvienoje šalyje šis kavos gėrimas gaminamas skirtingai. Italijoje, užsisakę „caffe fredo“, galėtumėte paragauti espresso puodelį su ilgu stiklu ledo ir cukraus. Kitas populiarus šios šalies šaltas kavos gėrimas - „caffe fredo shakerato“, pagamintas iš saldžios espresso bei trinto ledo. Tailande ir Vietname šalta kava reiškia dvigubo stiprumo kavą, pagardintą saldžiu kondensuotu pienu.

Mūsų klimato kraštuose ji ypač aktuali karštomis vasaros dienomis. Puodelis kavos, sėkmingai teikiantis žvalumo žiemą, saulėtą vasaros rytą gaivina jau ne taip efektyviai. O aprasojęs stiklas šaltos kavos karštomis dienomis ne tik žvalina, bet ir maloniai atvėsina.

Artėjant vasarai, „Čili kava“ paruošė šešis naujo skonio šaltus kavos gėrimus. Norintiems pasijusti kaip Italijoje, „Čili kava“ siūlo šaltos kavos gėrimą „Shakerato Crema“. Tai plakto pieno puta pagardinta italų tradicinės šaltos kavos versija. Norintys pasmaguriauti tirštu saldžiu gėrimu, turėtų pasimėgauti kremine „Double Amaretto Shake“. Šis amareto skonio gardėsis itin dailiai atrodo. Tamsus šokolado spalvos kremas liejasi su pieno baltumo kremu. Jeigu nusibodo tradicinė „Frappe“ kava, galite paragauti žaismingos šios rūšies kokosinės kavos su vaniliniais ledais. Tikra palaima, kai gali prisiminti vaikystę. Į seniai praėjusius laikus nukels ir „Frappe“
su šokoladiniais ledais. Norintys elegantiško malonumo, turėtų rinktis vyšnių skonio kavą su kakava. Na, o vakaro smaguriams ypač tiks „Aleksanderio“ kava su brendžiu ir vaniliniais ledais, ji ir gaivins, ir šildys.

Vaida Andrikonytė
„Laisvalaikio“ informacija