Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Kaip pasižadinti kavos aromatą ir skonį

2008-02-05
Paskelbk savo straipsnį

Tačiau ar taps kavos gėrimas mums ypatingu ritualu, priklauso ne vien nuo kavos kokybės. Šio proceso malonumą didina kavos aksesuarai ir ne tik. Vertinti kavos skonį ir aromatą, mėgautis juo taip pat reikia mokėti. Tokių žinių galima pasisemti „Šviežios kavos“ kavinėse rengiamose degustacijose. Čia pat galima dairytis ir aksesuarų...

Dėl dvi savaites galiojančio šviežumo

Priminsime, kad šiame tinkle prekiaujama tik paskutinių derlių kava, atrinkta „Šviežios kavos“ ekspertų ir atkeliavusių į Lietuvą specialia siunta. Pupelės skrudinamos tinklo ceche Vilniaus užmiestyje, iš ten jos vežamos į specializuotas tinklo parduotuves-kavines ir kitas maitinimo įstaigas. Kava kaip šviežia gali būti apibūdinama ne ilgiau nei dvi savaites po pupelių skrudinimo.

„Kitoms maitinimo įmonėms kavą skrudiname tik gavę užsakymą. Taip pat yra ir su „Šviežios kavos“ parduotuvėmis. Joms skirtingų rūšių paskrudinta kava vežama nedideliais kiekiais, kad stovėdama prekystaliuose ir laukdama pirkėjų nepasentų. Turiu nuolat stebėti, kurios pupelės geriau parduodamos, kurios prasčiau, ir pagal tai užsakinėti“, – pasakojo „Šviežios kavos“ kavinės-parduotuvės sostinės Savanorių prospekte vadybininkė Aliona Golubovičienė.

Pasak jos, užsienyje įprasta eiti į specializuotas parduotuves ir įsigyti šviežios geros kavos tik savaitei dviem. Jei ją geria vienas žmogus, dažniausiai perkama šimtas gramų. Dvigubai daugiau, jei perkama dviem. Po truputį tai tampa įprasta ir Lietuvoje: vis daugiau kavos gėrėjų atpažįsta geros kokybės kavą ir jos nebesidairo prekybos centrų lentynose.

Meditacija su malūnėliu
„Šviežios kavos“ parduotuvėse kava parduodama pupelėmis arba, klientams pageidaujant, malama. Kaip pabrėžė A. Golubovičienė, atsiranda vis daugiau pirkėjų, kurie susimalti kavą norėtų namie. Todėl žmonės vėl ima dairytis kavos malūnėlių.

Tokiems klientams pradžiuginti „Šviežia kava“ prieš pat Naujuosius metus atsivežė kolekciją italų kompanijos „Bisetti“ mechaninių kavos malūnėlių.

„Jais sumalta kava yra geresnė. Rankomis sukamos girnos nespėja sušilti ir kava nepraranda aromato. Taip atsitinka kavą malant elektriniu malūnėliu, kurio mechanizmas sušyla. Todėl pirkėjams sakau, kad maldami kavą parduotuvėje, dalį aromato palieka man...“ – atskleidė parduotuvės vadybininkė.

A. Golubovičienė pasakojo, kad užsienyje dairytasi malūnėlių su itin geros kokybės, ilgalaikėmis girnomis ir reguliuojamuoju malimo mechanizmu. Malūnėliai ypatingi ir savo išvaizda – akivaizdu, kad jų dizaineriai įkvėpimo sėmėsi iš meistriškai atlikto antikvariato. Toks malūnėlis teiks džiaugsmo ne tik pačiam naudotojui, jis gali tapti šeimos reliktu, perduodamu vaikams ir anūkams.

Šių malūnėlių malimo mechanizmas vienodas, skiriasi tik dėžutės, į kurias subyra sumalta kava. Vienos jų medinės, kitos – iš keramikos, įspūdingiausias – iš ketaus išlietas malūnėlis.

Dažniausiai kavą malame vienai ar keletui porcijų, tačiau, sumalus didesnį kiekį, ją drąsiai galima palikti malūnėlio dėžutėje. Specialus kamštis, kuriuo uždengiama malimo ertmė, neleis kavos aromatui išgaruoti. Šie stilingi kavos aksesuarai kainuoja nuo 135 iki 299 Lt.

A. Golubovičienė teigia, kad smulkaus malimo kava geriausiai tinka smėlyje verdamai turkiškai kavai ruošti. Beje, „Šviežios kavos“ parduotuvėse galima įsigyti tokiai kavai virti naudojamų tradicinių indų iš vario ir melchioro.

Kiek stambesnio malimo kava tiks espreso automatams. Dar stambesnė – kavinukuose plikomai kavai, rūpiausiai malta – užplikyti puodeliuose.

Turint pakankamai laiko kavai paruošti, šis procesas, pradedant malimu ir baigiant gėrimu, taps ne tik maloniu ritualu, bet ir savotiška atpalaiduojančia meditacija.

Skonio ir kvapo „gaudyklė“ – gomuryje

Išmokti skirti kavos savybes perkant tik pamėgtas pupeles neįmanoma. Net ir turint įvairių pavadinimų kavų, kažin ar be tam tikrų žinių ir įgūdžių pavyks teisingai įvertinti, kuo jos skiriasi. Tačiau į šį slėpiningą pasaulį galima leistis su profesionaliu kavos „gidu“. Toks yra bendrovės „Šviežia kava“ direktorius Vytautas Kratulis. Būtent jis vadovauja degustacijoms, kurios vyksta „Šviežios kavos“ kavinėje-parduotuvėje, įsikūrusioje prekybos centre „Gedimino 9“.

Priminsime, kad kaip ekspertas šis žmogus yra kviečiamas dalyvauti tarptautiniame konkurse „Cup of Excellence“, kuris kasmet vyksta aštuoniose kavą auginančiose Centrinės ir Pietų Amerikos šalyse. Konkurse renkamos geriausios šalies metų kavos, tad čia yra svarbus ir sprendžiamasis lietuvio balsas. Vertinamų kavų pavyzdžius ekspertai degustuoja mažiausiai penkis kartus.

Degustacijos „Šviežioje kavoje“ vyksta labai panašiai, kaip tai daroma profesionalų ekspertų aplinkoje. Užsakomųjų degustacijų dalyviams dažniausiai siūloma paskanauti 4-5 skirtingų regionų, skirtingos rūšies pupelių, skirtingai skrudintų ir kitokio aromato bei skonio kavų. Dažnai ant užsakomųjų degustacijų stalo atsiduria ir viena iš konkurse „Cup of Exellence“ laimėjusių kavų.

„Daugelis įsivaizduoja, kad degustacijos – tai malonus kavos gėrimas, todėl nustemba sužinoję, kad, norint įvertinti kavos savybes, jos nuryti nereikia. Neįprastas daugeliui ir kavos ragavimo būdas – šlerpiant – stengiantis, kad kavos gurkšnis į burną patektų drauge su didesniu oro kiekiu. Būtent taip labiausiai atsiskleidžia kavos aromatas ir skonis“, – kai kurias profesionalios degustacijos subtilybes atskleidė A. Golubovičienė.

Dalyvauti degustacijoje ar padovanoti tokį procesą kitam galima įsigijus specialų 50 Lt vertės kuponą. Degustacijos rengiamos mažiausiai 4-5 žmonių grupei, tad kupono savininkui bus pranešta, kada planuojami artimiausi kavos skanavimai.

Su „Laisvalaikio“ kortele – 15 proc. nuolaida sąskaitai ir prekėms.

Ramunė Žukauskienė
„Laisvalaikio“ informacija