Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Kaip gamina meksikiečiai? (svetur)

2006-12-28
Paskelbk savo straipsnį

Meksikiečių valgio gaminimo būdai paprastai niekuo nesiskiria nuo tų, kuriuos naudojame kiekvieną dieną ir mes – kepimas keptuvėje, ant grotelių, virimas. Tačiau akmeninė grūstuvė „molcajete“ jums gali būti naujovė.

Senieji gaminimo metodai
Seniau Meksikos moterys neturėjo krosnių, tad viskas būdavo ruošiama arba virš laužo, arba atviroje liepsnoje. Šeimininkės dažnai naudojo iš metalo lietus katilėlius ir prikaistuvius, kiekvienoje virtuvėje būdavo ir molinių indų. Šiais laikais tokį patį efektą galima išgauti kepant kepsninėje, o ne krosnyje.

Dar vienas senas meksikietiškas gaminimo būdas yra virimas garuose. Garais gaminamas nacionalinis meksikiečių patiekalas „barbacoa“ („vyresnysis brolos“), iš kurio ir kilo pavadinimas „barbecue“. Nors pavadinimai ir panašūs, šie patiekalai gaminami skirtingai, nes „barbecue“ – virš atviros ugnies kepamas patiekalas.

Labai populiarus gaminimo būdas senovėje buvo ir kepimas keptuvėje. Tokie patiekalai, kaip „taquitos“, „flantas“ ir „chimichangas“ yra vos keli keptuvėje gamintų valgių pavyzdžiai.

Meksikiečiai naudojo ir „metate y mano“ – didelį įrankį iš akmens arba sukietėjusios lavos. Įrankio paviršius būdavo šiek tiek įdubęs, todėl patogus kam nors smulkinti. Tokiu pačiu tikslu buvo naudojama ir jau minėta „molcajete“.

Kaip gaminama dabar?
Šiandien meksikietiški patiekalai pagaminami daug paprasčiau. Anksčiau, norėdami pasigaminti „tamales“, meksikiečiai pirmiausia griebdavo jau minėtą „molcajete“ ir smulkindavo džiovintus kukurūzus. Dabar pakanka nueiti į parduotuvę ir nusipirkti „masa“ – kukurūzinį paplotėlį, panašų į krepšelį, į kurį belieka tik prisidėti savų ingredientų.

Skaniosios „Tortillas“ šiais laikais gaminamos iš metalo lietose keptuvėse, o specialiose keptuvėse iškeptas pyragas su vaisiais tiesiog tirpsta burnoje. Šiuolaikinėse grūstuvėse daug lengviau susmulkinti prieskonius.

Kepimas ant grotelių bene geriausiai atskleidžia nacionalinių Meksikos patiekalų skonį ir aromatus. „Carne Asada“ (kepsnys, kepamas ant grotelių) būna nuostabus, kai yra gaminamas taip pat, kaip ir „fojitas“. Bet kokios mėsos gabalėlis gali būti marinuojamas pagal meksikiečių tradicijas ir kepamas ant grotelių. Toks valgis vilios švelniu dūmo aromatu.

Virimas ir virinimas Meksikoje dažniausiai naudojamas gaminant mėsą ir daržoves. Į didelį puodą su buljonu ar vandeniu įdėkite daug prieskonių, mėsos ir (arba) daržovių, ir virinkite iki pat pietų. Taip išvirta mėsa taps švelni, lengvai dalinsis. Šis gaminimo būdas tiesiog tobulas ruošiant plėšytos jautienos „tacos“ arba „carnitas“.

Lietuvos ir Meksikos virėjai turi du bendrus, plačiai naudojamus įrankius – medinį šaukštą ir lopetėlę. Su dideliais ir giliais mediniais šaukštais Meksikoje maišomi dideliuose puoduose gaminami patiekalai, o mažesni šaukštai ir lopetėlės nepakeičiamas kepinant svogūnus ir česnakus.

Parengta pagal užsienio spaudą
Interneto archyvo nuotr.
Meniu.lt informacija