Vyną Franciacorta pristatė Italijos vyndarių konsorciumo FEDERDOC prezidentas dr. Riccardo Ricci Curbastro. Šis sausas putojantis vynas, gaminamas Lombardijoje, Brešos provincijoje esančioje Fančiakortos zonoje, specialistų prilyginamas prancūziškajam šampanui.
Franciacorta gaminamas iš tų pačių veislių vynuogių kaip ir šampanas – baltųjų Chardonnay ir Pinot Blanc, raudonųjų Pinot Noir. Taikomas tradicinis gamybos metodas, naudojamas ir Šampanėje, – jis grindžiamas antrine vyno fermentacija buteliuose. Ypatingą skonį vynas Franciacorta įgauna ilgai brandinamas: briuto tipo gėrimas buteliuose išbūna mažiausiai 18 mėnesių, o saten – mažiausiai 30 mėnesių. Klasikiniu būdu pagaminto putojančio vyno Franciacorta unikalumą patvirtino 1995 m. jam suteikta aukščiausia DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) kategorija.
Seminare buvo pristatoma vyno namų „Azienda Agricola Ricci Curbastro“ produkcija – šie gamintojai spaudžia puikios kokybės vyną Franciacorta. Renginio svečiai degustavo Franciacorta Brut, Franciacorta Satèn Brut 2007, Franciacorta Rosè Brut ir Curtefranca DOC Rosso Vigna Santella del Gröm 2006. O restoranas „Stikliai“ vaišino prie šių išskirtinių gėrimų derančiais patiekalais iš lašišos, krevečių, jūros šukučių bei šernienos.
Vėliau svečiai turėjo puikią progą susipažinti su įvairioms Italijos provincijoms atstovaujančiais vyndariais iš šiaurinės ir centrinės šalies dalies ir paragauti jų pagaminto įvairaus vyno, tarp kurio buvo ir Lietuvoje dar nematyto. O pažinti Italijos vyną tikrai verta, nes prieš tris tūkstantmečius pradėję auginti vynmedžius italai vis dar tebėra vieni pirmaujančių vyno gamintojų pasaulyje. Šalis garsėja didžiule vynmedžių įvairove, skirtingomis mikroklimato sąlygomis ir neįtikėtinai įvairia žemės sandara, todėl skirtingų vyno stilių čia begalė. Beje, itališko vyno kokybė taip pat nepralenkiama.
Šiaurės Vakarų Italijos Pjemonto regioną reprezentavo vyninė „Michele Chiarlo“ su sudėtingu, sodriu, elegantišku ir regiono savybes puikiai atspindinčiu gėrimu, taip pat senas vynmedžių auginimo tradicijas puoselėjantys, tačiau naujovėms atviri vyno namai „Tenuta Carretta“. Šiaurės Rytų Italijos Veneto regiono skonį ir aromatą atrasti padėjo Trevizo provincijos šiaurėje įsikūrusi vyninė „Pizzolato“. Teritorijoje, galinčioje puikuotis DOC (Denominazione di Origine Controllata) statusu, šie vyndariai puoselėja ekologiškus vynmedžių ūkius ir vertinantiems sveiką gyvenimo būdą vartotojams siūlo natūralią produkciją. Be to, renginyje buvo galima paragauti Trevizo provincijos putojančio vyno – jį pristatė vyno namų „Valdo“ atstovai.
Veneto regiono Veronos provincijai atstovavo „Valentinos Cubi“ vyndariai. Vienoje svarbiausių vyno gamybos teritorijų Italijoje, Valpolicelloje, idealios klimato sąlygos padeda užauginti vynuogių, iš kurių gaminamas aukštos kokybės puikios struktūros raudonasis vynas. Renginyje viešėjo ir kitos Valpolicellos vyninės, „Mazi“, atstovai – jie pristatė modernaus stiliaus, tačiau gilių tradicijų vyną, pagamintą praktiškai iš šiam regionui būdingų vietinių vynuogių.
Iš Goricijos provincijos, esančios Šiaurės Rytų Italijoje, prie pat Slovėnijos sienos, į renginį bus atvežta vyninės „Primosic“ produkcijos. Gamintojai turi vynuogynų Collio regione, garsėjančiame savo baltuoju vynu. „Primosic“ puoselėja vietinių veislių vynuoges ir gamina prestižinį baltąjį vyną, puikiai atskleidžiantį unikalias šio regiono savybes.
Centrinės Italijos Umbrijos regionui atstovavo pripažintą aukštos kokybės vyną gaminanti vyninė „Lungarotti“. Ji ne tik pelnė šlovę Umbrijai kaip gero vyno regionui, bet ir buvo šalies vyno turizmo novatorė.