Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Ispaniškosios virtuvės žavesys (svetur)

2007-01-25
Paskelbk savo straipsnį

Rimtas požiūris į maistą bei gerimus – neatsiejama Ispanijos kultūros dalis. Ar tai būtų pusryčiai su šeima, ar vėlyva vakarienė pamėgtame restorane, niekas neskuba prisikimšti ir lėkti toliau.

Maisto kultūra
Viduržemio jūros šalių virtuvės daug kuo panašios, tad kai kurie ispaniški patiekalai primena itališkuosius ar prancūziškuosius. Virtuvės pagrindą sudaro daržovės – česnakai, saldūs pipirai, žalumynai, svogūnai, pomidorai, baklažanai.

Po sunkios darbo dienos būriai išalkusių traukia į vietinius barus, vadinamus tascas. Nedidelės porcijos įvairiausių užkandžių, ypač tinkamų alkiui numalšinti, vadinamos tapas. Dažnai kasnio dydžio užkandžiai su majonezu, žuvimi, kiaušiniais ar sūriu bei vietinėmis daržovėmis patiekiami ant baro. Ispanai vakarus leidžia prie taurės vyno ar stiklo šalto alaus, besišnekučiuodami apie prabėgusią dieną ar atsitikusius įvykius.

„Ispanų virtuvę sunku įsivaizduoti be įvairiai ruošiamo jūrų maisto – nuo ant grotelių keptų sardinių Basque provincijoje iki kumpiu įdaryto upėtakio Navarre stiliumi“, – apie Ispanijos virtuvės subtilybes pasakoja Arūnas Bružas, pasaulio virtuvių ekspertas. Pasak jo, geriausiai žinomas patiekalas su gausybe jūrų gėrybių (krevečių, aštuonkojų, jūros agurkų (scalops) bei kitų gardumynų) vadinasi Paella. Ryžiai, nepakartojamas šafranų aromatas, persipynęs su šių jūros produktų aromatu, vištiena, dešra, įvairiausi pipirai, vietiniai prieskoniai sukuria nuostabaus skonio patiekalą. Valgis patiekiamas didelėje keptuvėje, vadinamoje paellera.

Sriubos šioje šalyje labai populiarios, o keliaujant per regionus jos įgauna vis kitokį skonį. Netgi sakoma, jog temperamentingieji ispanų kulinarai gamindami nacionalinius patiekalus mėgsta eksperimentuoti, tad tas pats patiekalas gali būti labai skirtingo skonio. Viena žinomiausių sriubų – Sopa de pescado, dėmesio verti ir vadinamieji ispaniški šaltibarčiai Gazpacho. Gazpacho – tai fantastiška kombinacija iš alyvuogių aliejaus, šviežio agurko bei prinokusių pomidorų, pagardinta česnaku ir kepinta duona (croutons). Ispaniškųjų pusryčių akcentas – Tortilla Española su bulvėmis ir svogūnais ar paprastas omletas su sūriu Tortilla Francesa. 

Vynai
Vynas neatsiejama Ispanijos kultūros dalis. Anot p. Arūno, paskutinius keletą dešimtmečių aktyviai peržiūrėta, paremta investicijomis bei pagerinta naujais vyndarių talentais, Ispanijos vyninkystė įsiveržė į naujas aukštumas. Liaupsėmis ir pagyromis vynų ekspertai apipylė Rioja ir Ribera del Duero vyndarių pastangas. Nuo šių neatsilieka kiti Ispanijos regionai, taip pakeldami šią šalį į sparčiausiai besivystančios vyno gamintojos rangą. 

Fortifikuotas vynas, žinomas jerez (angliškai – sherry vardu) yra trijų (pagrindinių) tipų – Fino, Amontillado ir Oloroso. Trys vynuogių rūšys, iš kurių derliaus fermentuojamas sherry, yra 'Palomino' (apie 90 % užsodintų plotų), 'Moscatel' ir 'Pedro Ximenes' (vynuogės, pasižyminčios dideliu cukraus kiekiu ir naudojamos „cream“ stiliaus sherry gamybai).

Sangria – populiariausias gaivinantis vyno gerimas Ispanijoje. Šis vyno punšas patiekiamas su susmulkintais apelsino, citrinos, obuolio gabaliukais, cukrumi ir gazuotu vandeniu. „Pastiprinimui“ bei aromatizavimui dažnai įpilamas šlakelis brendžio, tad būkite atsargus“, – perspėja p. Arūnas.

Aliejus
Ispanija – didžiausia pasaulyje alyvuogių augintoja ir aliejaus gamintoja. „Aceite de oliva orgánico“ – puikus ispaniškas aliejus, o „Extra virgen“ – grynas, intensyvaus skonio ir aukštos kokybės aliejus, kurio rūgštingumo laipsnis siekia 1 %. Kuo rūgštingumas mažesnis, tuo geriau, nes tai reiškia, kad aliejus buvo pagamintas iš sveikų, aliejui tinkamų alyvuogių.

Trumpai...
Ispanų restoranai skirstomi į 5 kategorijas, kurias nurodo atitinkamas sukryžiuotų šakučių skaičius.

Parengė Jolanta Bagurskienė
Meniu.lt informacija