Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Gruzdintoms bulvytėms sukako 150 metų!

2005-03-25
Paskelbk savo straipsnį

Dėl būtent tokio gruzdintų bulvyčių skonio galime būti dėkingi žinomo Niujorko valstijoje restorano „Saratoga Spring“ virėjo Džordžo Krumo kantriam ir nuolankiam charakteriui. Nuolatinio kliento Kornelijaus Vanderbilto, kuris buvo nuolat nepatenkintas geležinkelio magnatas, pietūs garsiam virėjui būdavo lyg egzaminas. Reikėjo rūpintis, kaip nepriekaištingai iškepti mėsą, pateikti šviežias daržoves ar tinkamos temperatūros sriubą. Kaprizai tęsėsi tol, kol klientas tris kartus negrąžino bulvių į virtuvę, jo manymu, supjaustytų per stambiai. Virtuvės šeimininkas nutarė nugalėti Kornelijaus nepasitenkinimą ir bulves supjaustė labai plonomis riekelėmis bei iškepė jas aliejuje.

Šis virėjo pokštas sukėlė priešingą kliento reakciją: magnatas godžiai suvalgė neįprastas bulvytes, tokiu elgesiu paversdamas šį šakniavaisį kultiniu maistu ir suteikdamas jam amžiną populiarumą!

Dar labiau gruzdintos bulvytės išpopuliarėjo praėjusio amžiaus viduryje, į Paryžių vykstančiame ir įstrigusiame traukinyje, vežusiame svarbų politinį veikėją. Virėjas, aptarnavęs oficialius svečius, buvo priverstas antrą kartą apkepinti bulvių griežinėlius. Pakartotinas bulvių kepimas alyvų aliejuje tapo vienu iš delikatesinio bulvių paruošimo būdų.

Šiandien gruzdintos bulvytės švenčiančia 150 metų jubiliejų ir nežavi taip stipriai kaip prieš daugiau nei šimtą metų. Dėl cheminių priedų produkto kokybė ir nauda organizmui sumažėjo: greito maitinimo įstaigose naudojamos šaldytos ir kitaip apdorotos bulvės, kepamos žemos kokybės ir daug kartų naudojamame aliejuje. Apie visame pasaulyje populiarias bulvytes dietologai ir sveiko maitinimo specialistai nenori nė girdėti, tačiau šis produktas išlieka vienu iš populiariausių, nepriklausomai nuo valgytojų amžiaus, lyties, gyvenamosios vietos ar pilietybės patiekalų.

Pagal užsienio spaudą parengė
Jolita Vitkauskaitė
Meniu.lt informacija