Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Etiketė – pirkėjo pagalbininkė

2004-07-12
Paskelbk savo straipsnį

Jūs bandote išsirinkti norimą vyną ir ieškote sau pagalbininko? Galite pasitarti su vyno pardavėju ar kelneriu, nes jų paslaugų kokybė pastaruoju metu stipriai ūgtelėjo. Jei išgirstų atsakymų nepakako, jums padės visą tiesą atskleidžianti pirkėjo pagalbininkė – vyno butelio etiketė. Išnagrinėkite ją ir net tarp geros kokybės vynų galėsite išsirinkti geresnį. Tai ir dar keletas pirkėjo taktinių gudrybių – šio straipsnio tema.

Vyno butelio etiketėje galima rasti daug naudingos informacijos. Jos interpretaciją palengvins taisyklės, kaip ir visos kitos, turinčios retų išimčių. Pirma ir pati svarbiausia taisyklė – geras vynas visada turi aiškią kilmės vietą. Be to, kuo mažesnės teritorijos vardas pažymėtas butelio etiketėje, tuo vynas yra savitesnio skonio. Kaip vadovaujantis šia taisykle išsirinkti geresnį vyną?

Jei prieš Jus parduotuvės lentynoje yra keliolika butelių, kurių kaina vienoda, pirmenybę teikite vyno regiono ar rajono pavadinimu paženklintam vynui, o ne tik šalies vardu pavadintam gėrimui. Prancūzijos bei Italijos teisinė – kokybinė vynų klasifikacija remiasi būtent šiuo principu, taikytinu ir kitose šalyse. Netikėkite reklamos pažadais, nes kiekvienas vyndarys, jei tik gali, giria savo krašto vyną. Jei taip nėra – vyndarys neturi kuo girtis. Išprusę vyno mėgėjai perka ne lengvai įsimenamu vardu pavadintą vyną, o atkakliai ieško kilmės pavadinimo. Dalis Naujojo pasaulio kokybiškų vynų yra pagaminta dar nesusiformavusiuose vyno regionuose. Šiuo atveju pasirinkti padės universalus principas, kad geriausi vynai gaminami iš vieno vynuogyno ar vieno vyno ūkio derliaus, nemaišyto su kitų ūkių produkcija, o ūkio ar vynuogyno vardas aiškiai nurodomas butelio etiketėje. Tai itin aktualu Prancūzijos vynuogynams, dėl savo vynų kokybės gavusiems prestižinį grand cru ar premiere cru rangą. Kitas svarbus vyno kokybės aspektas yra vyno išpilstymo į butelius vieta. Kadangi tai paskutinė vyno gamybos stadija, tai galima sakyti, jog vyndarys, parduodantis vyną cisternomis, savo vaikus į pasaulį paleidžia nuogus ir basus. Jau gerą pusamžį reiklūs kokybiško vyno gamintojai gėrimus į butelius išpilsto savo ūkiuose. Visi likusieji irgi stengiasi į juos lygiuotis. Be abejo, visada atsiras oponentų, teigiančių, kad toks vynas būna kiek brangesnis. Vyno butelio etiketėje užrašyti vynuogių derliaus nuėmimo metai yra viena labiausiai pirkėjų ieškomų atžymų. Kita vertus, blogai, kai įsigalėjęs stereotipinis mąstymas apie vienų metų derliaus kokybę taikomas vynuogynų, atskirtų tūkstančius kilometrų, vynams. Čia sąmoningai nebus vertinami vyno regionų derliai, nes dabar įgudę vyndariai sugeba gaminti vyną net nepalankiomis derliaus sąlygomis. Iš esmės vyno mėgėjų intuicija neapvilia, nes pačių geriausių vynų butelių etiketėse yra pažymėti derliaus metai. Te nenustemba ragavusieji gerų putojančių ar pastiprintų vynų, kurių etiketėse nenurodyti derliaus metai. Pats geriausias šampanas, porto vynas gaminamas iš vieno derliaus žaliavos. Tik cheresas bei kiti į jį panašūs vynai – maišytos žaliavos produktas. Vyndariai, stengdamiesi aplenkti konkurentus ir patenkinti pirkėjus, siekiančius protingai leisti pinigus, supranta būtinybę gerą vyną gaminti neįprastomis priemonėmis. Pasaulyje nedaug garsių vynų, kurių etiketės kukliai nutyli tiesą apie prašmatnią jų gamybą. Specializuotuose žinynuose galite perskaityti visą informaciją apie juos. Ne tiek daug nusipelnusių vyndarių apie vyno kokybę gerinantį fermentavimą ir brandinimą ąžuolinėse statinėse nurodo butelio etiketėje. Prancūziškai tai – eleve en futs de chene, o itališkai, ispaniškai bei angliškai kalbančių šalių teisė atitinkamai tokius vynus atskirti į Riserva, Reserva ir Reserve kategoriją. Putojančio vyno kokybę garantuojantis „tradicinio“ gamybos būdo pavadinimas būtinai privalo atsispindėti etiketėje. Įvairiomis kalbomis jis vadinamas methode champenoise, metodo classico, Cava.

Nepatyrusiesiems sunku atsiminti gausybę vyno gamybos subtilumus apibrėžiančių terminų. Tai padarysite vėliau, įgavę daugiau patirties. Naudingiau bus, jei atkreipsite dėmesį į pagalbinę etiketę, užklijuotą kitoje butelio pusėje. Bent kiek užsienio kalba šnekantis vyno mėgėjas galės perskaityti visą naudingą informaciją nuo derliaus nuėmimo ypatybių, fermentavimo bei brandinimo eigos iki rekomenduotino išlaikymo rūsyje. Toks atvirumas skatina pirkėjų pasitikėjimą. Gaila, kad lietuviškas vertimas dažnai neatitinka puikaus originalo. Dar blogiau, kai rašoma, jog vynas tinka prie kepsnio ir prie torto. Mąstantis žmogus supras, jog šios priešybės vienybėje nesuderinamos, ir savo pinigus išleis kitam gėrimui. Kaip darysite jūs?

Gintautas Jašinskas
Interneto archyvo nuotr.