Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Estiškos virtuvės bruožai (2)

2007-10-02
Paskelbk savo straipsnį

Prieš porą metų Estijos išeivė Karin Annus Karner išleido estiškų patiekalų knygą „Estijos skoniai ir tradicijos“. Niujorke gyvenanti mokyklos direktorė tokiu būdu prisidėjo prie nacionalinės šalies virtuvės atgaivinimo. Knygoje pateikiama visa eilė tradicinių šalies patiekalų receptų, tokių kaip ollesupp (alaus sriuba) ar meekompvekid (meduoliai).

Tradicinis šalies meniu
Estijoje galima pasigardžiuoti strimelės sriuba, raugintų kopūstų su pupelėmis troškiniu, patroškintais su druska, cukrumi ir actu raudonaisiais kopūstais, kurie patiekiami prie mėsos patiekalų.

Sült – kiaulienos šaltiena, tradicinis šalies patiekalas, dažniausiai patiekiamas ant Kalėdinio stalo.

Vastlakuklid – saldžios, cinamonu kvepiančios bandelės su įdaru, paruoštu iš plaktos grietinės, kiaušinių, vanilės, migdolų, sviesto. Šis bandelių receptas gimė XX-ojo amžiaus pradžioje.

Küpsetatud verivorstid hapukapsaste ja ahjukartulitega – kraujinės dešrelės su orkaitėje keptomis bulvėmis, raugintais kopūstais ir spanguolių džemu. Taip pat tradicinis Kalėdinis patiekalas.

Kringel – iš vokiškos kulinarijos atkeliavęs skanumynas. Tai bandelės – riestainiai su riešutais ir razinomis. Tradicinis gimtadienio stalo akcentas.

Kartulisalat – bulvių salotos.

Lihapal – mėsos kukuliai.

Vanaema‘s kook – taip vadinamas močiutės pyragas, pagamintas iš traškaus tešlos pagrindo, pertepto džemu, gausiai apibarstytas trupiniais/džiuvėsiais. Sakoma, kad labai skanus su šalta kava.

Tatra seeneworm – pyragas, pagamintas iš grikių dribsnių, grybų su ant viršaus lydytu sūriu.

Kopupiima – ounavorm – obuolių suflė ir varškės sūrio pyragas su ant viršaus pabarstytais migdolais bei gabalėliu sviesto. Valgomas karštas arba šaltas, patiekiamas lėkštėje su vaisių sirupu arba su stikline šalto pieno.

Trumpai...
Kiekvienais metais, paprastai liepos mėnesį, Estijos sostinėje Taline vyksta alaus šventė, kurios akcentas yra alaus sriuba ollesupp. Kita šventė yra šv. Martyno diena, paskutinė rudens diena, kurios metu gyventojai ne tik šoka tradicinius liaudies šokius, bet ir gamina nacionalinius patiekalus.

Jolanta Bagurskienė (virtuves@meniu.lt)
Šaltinis: http://www.eestitoit.ee/pages.php/01
Nuotr. www.toidutare.ee
Meniu.lt informacija