Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Daugiau dėmesio maisto saugai per karščius (VMVT)

2007-06-03
Paskelbk savo straipsnį

Prasidėjus karštiems orams Lietuvoje, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pataria gyventojams atsakingiau rinktis maisto produktus, o gaminant maistą, laikytis higienos reikalavimų. Greitai gendančius produktus parduotuvėse reikėtų rinktis tik iš šaldymo įrenginių, nepažeistomis pakuotėmis, būtinai patikrinant tinkamumo vartoti terminus. Labai rizikinga pirkti maisto produktus nelegaliose prekybos vietose prie parduotuvių, turgaviečių ar kiemuose.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjo pavaduotojos Daivos Švelnienės, patys pavojingiausi greitai gendantys yra visi pieno produktai, mėsos, žuvų ir kulinarijos gaminiai, daržovių mišrainės, tortai bei pyragaičiai su kremu. Juos būtina laikyti ne aukštesnėje kaip + 2 – + 6 °C temperatūroje.

Keliaujantiems nepatariama vežtis greitai gendančių maisto produktų, tokių kaip vištienos gaminiai, mėsos vyniotiniai, šaltiena, paštetai, blyneliai su mėsa. Į kelionę geriau pasiimti duonos, lašinių, šalto rūkymo dešrų, kumpio, daržovių, fermentinio ar lydyto sūrio. Labai tinkamas maistas – sausainiai, džiūvėsiai, kruopos, makaronai, dribsniai ar riešutai. Troškulį patariama malšinti fasuotu geriamuoju, šaltinio, natūraliu mineraliniu, stalo vandeniu. Rizikinga gerti pakelėse iš šulinių, nežinomas jų užterštumo nitratais lygis.

Šiltuoju metų laiku per maistą dažniausiai plinta bakterinės etiologijos infekcijos, tokios kaip šigeliozė, salmoneliozė, kampilobakteriozė. Susirgti ar nesusirgti žarnyno užkrečiamąja liga daugeliu atvejų priklauso nuo kiekvieno žmogaus higieninio išprusimo. Norint išvengti susirgimų, ypač užtrukus karštiems orams, labai svarbu saugiai paruošti maistą tiek namuose, tiek kiekvienoje maisto tvarkymo įmonėje. Todėl specialistai rekomenduoja:

* Paruoštą maistą laikyti tokiomis sąlygomis, kurios nepalankios mikroorganizmams daugintis – šaldytuve.

* Pakankamai gerai termiškai apdoroti gyvūninius produktus, ypač paukštieną.

* Šildomą pagamintą maistą gerai pakaitinti (daugelis patogeninių bakterijų virimo temperatūroje žūva momentaliai).

* Šaldytuve žalius produktus laikyti taip, kad jie nesiliestų su gatavais, saugoti maistą nuo musių ir graužikų.

* Ruošiant maistą laikytis asmens higienos, plauti naudojamus virtuvės įrankius bei stalų paviršius, kad pavojingi mikroorganizmai nepatektų į maistą.

Labai svarbu, kad vartotojai nebūtų abejingi savo sveikatai ir neliktų nuošalyje pastebėję nekokybiškus, nesaugius maisto produktus. Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje vartotojų skundai registruojami visą parą nemokamu telefonu (8 800) 40403.

VMVT informacija
Interneto archyvo nuotr.