Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Čilietiškos virtuvės malonumai

2007-09-12
Paskelbk savo straipsnį

Nusidriekusi palei Ramųjį vandenyną bei įsikūrusi tarp Andų kalnų, Čilė svečią maloniai pavaišins ne tik puikiais savo vynais. Čia galima išgerti puodelį juodos čilietiškos kavos ar sukirsti empanada... Čilės virtuvė turi daug bendrų bruožų su Peru kulinarija, skiriasi tik kai kurių patiekalų sudėtinės dalys.

Čilietiškas meniu
Čilės virtuvėje galima surasti skanių patiekalų, čia dominuoja žuvis ir jūros produktai, jautiena, vištiena, maistui ruošti naudojami kukurūzai, ryžiai, kiaušiniai. Šios šalies gyventojai valgo daug svogūnų, česnakų, ankštinių daržovių, mėgsta tirštas ir sočias sriubas.

Empanada pyragaitis yra paplitęs po daugelį šalių ir kiekviena jų turi savitą paruošimo būdą. Štai čilietiškoji empanada de pino pripildoma malta, kartais kapotos jautienos mėsa, sumaišyta su svogūnais, išvirtais smulkintais kiaušiniais, alyvuogėmis ir razinomis. Šiais pyragaičiais čiliečiai ypač vaišinasi rugsėjo 18 d., per nacionalinę šventę. Kitas šalyje populiarus patiekalas yra cazuela de ave – tai sriuba, pagaminta iš ryžių, daržovių, vištienos ir žolelių, ne mažiau mėgiamas ir bistec a lo pobre, kepsnys su „fri“ bulvytėmis, svogūnais ir kiaušiniais.

Pastel de choclo – kukurūzų pyragas su mėsa, daržovėmis, vištiena, alyvuogėmis ir kietai virtais kiaušiniais.

Arroz con pollo – vištienos ir ryžių troškinys.

Empanada de queso – pyragaitis su sūrio įdaru.

Anticuchos – patiekalas, paruoštas iš jautienos širdies, kukurūzų, česnako, „čili“ pipirų, kmynų...

Čilietiški gėrimai
Čiliečiai mėgsta gurkšnoti gaiviuosius gėrimus bei įvairias vaisių sultis, tačiau populiari ir juoda arbata su citrina, vaisinės arbatos. Čia galima paskanauti licuados, vaisinio pieno kokteilio arba populiaraus gėrimo mote con huesillo. Mote con huesillo yra tradicinis nealkoholinis Čilės gėrimas, gaminamas iš lukštentų kviečių (mote), maišomas su džiovintais persikais (huesillo). Čilės vynai yra vieni žinomiausių pasaulyje, tačiau čia galima pagurkšnoti ir puikaus alaus, stiprių likerių, įvairių kokteilių. Vienas jų yra Pisco Sour, plakamas iš Pisco, kiaušinių baltymų, žaliosios citrinos sulčių, sirupo, cukraus pudros ir šlakelio biterio.

Pisco – tai vynuogių distiliatas (degtinė), gaminamas visuose Čilės ir Peru vynuogynų auginimo vietose bei laikomas abiejų šalių nacionaliniu gėrimu. Nors patys Peru gyventojai teigia, kad Pisco gimtinė yra jų kraštas.

Jolanta Bagurskienė (virtuves@meniu.lt)
Parengta pagal įvairius interneto šaltinius
www.sxc.hu