Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

„Cido“ sultyse rasta pavojinga sveikatai medžiaga (VMVT)

2005-07-11
Paskelbk savo straipsnį

Rausvųjų greipfrutų sultyse „Cido“ aptiktas 4 kartus leistiną normą viršijantis patulino (mikrogrybų išskiriama medžiaga) kiekis.

Telšių apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) mėginį iš importuotų sulčių ėmė vykdydama Maisto taršos stebėsenos programą. Mėginių tyrimo rezultatai gauti birželio 30 dieną.

„Patulinas yra mikotoksinas, pasižymintis kancerogeninėmis savybėmis. Jis dažniausiai aptinkamas pūvančiuose obuoliuose, apipelijusiuose vaisiuose, duonoje. Patulino gali būti ir obuolių bei kitų vaisių sultyse, jei jos išspaustos iš sugedusių, apipuvusių vaisių“,- sakė VMVT Rizikos ir kokybės valdymo skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Inga Shahin.

Pagal reglamentą patulino sultyse gali būti ne daugiau kaip 50 mikrogramų litre, o rausvųjų greipfrutų sultyse „Cido“ buvo rastas 201 šios medžiagos mikrogramas litre. „Cido“ sultis iš Latvijos įveža Kauno įmonė UAB „Sanitex“.

Kauno miesto VMVT uždraudė teikti nesaugias (tinkamumo vartoti terminas iki 2005-07-27) sultis į rinką ir įpareigojo UAB „Sanitex“ surinkti sultis iš prekybos bei užtikrinti, kad jos nepatektų vartotojams. Apie šį atvejį informuota Europos Komisija Skubiųjų pranešimų sistema RASFF.

VMVT informacija