Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Barščiai ir Ko

2011-11-30
Paskelbk savo straipsnį
Deja, daugelyje kavinių tirštieji barščiai šiandien virto poskyste pliurza su actu ir burokėliais. Kokie jau ten samčiai... Paragauti autentiško patiekalo šiandien Vilniuje galima tik vienoje vietoje, ukrainietiškos virtuvės restorane, kuris taip ir vadinasi – „Boršč“.

Čia siūlomos bent penkios garsiosios sriubos rūšys, tarp kurių žinomiausia – klasikiniai barščiai su vietoje kepamomis mielinėmis bandelėmis. Jų kokybe rūpinasi viena žinomiausių sosotinės šefių. Ne mažiau mielas lietuvio širdžiai yra ir kitas ukrainietiškas patiekalas, apdainuotas dar Nikolajaus Gogolio – virtiniai su bulvių įdaru ir spirgučių-grietinės padažu. Tiesa, uoliųjų kalbininkų dėka šie lipdiniai dabar kažkodėl vadinami koldūnais, tačiau jų skonis nuo pervardinimo nei kiek nepablogėjo, kaip ir jų giminaičių su mėsos, lašišos arba varškės-špinatų įdaru. Saldžioji koldūnų giminės atšaka,  vis dar tebevadinama virtiniais, yra įdaryta vyšniomis, mėlynėmis arba aguonomis ir pateikiama su saldžiaisiais padažais.

Ko gero, daugelis tautiečių mielai valgytų virtinius keliskart per savaitę, tačiau kokybiškos jų tešlos paruošimo receptas turi savų ypatumų, o pagalvojus apie „maksiminius“ pusfabrikačius, nenorom kyla asociacijos su dirbtiniais dantimis, pripučiamomis moterimis ir kitais nenatūraliais dalykais...

Garbių „Borščio“ svečių  laukia malonus siurprizas - vadinamasis „Šefo komplimentas“, apjungiantis sakralinę trejybę – gabalėlį lašinių, mažytę taurelę gorilkos ir, aišku, miniatiūrinį agurkėlį. Šiam patiekalui nebereikia užkariauti Lietuvos rinkos: jis jau seniai čia - kiekvieno tautiečio mintyse ir skrandyje. O jau pateikimo estetika ir sudedamųjų dalių proporcija paliekama asmeninei vartotojų nuožiūrai.

Iš „Borščio“ virėjų verta pasimokyti, kaip išradingai pateikti paprasčiausius ingridientus. Na, kad ir burokėlius – čia jie dedami į barščius, salotas, pjaustomi į burokėlių karpačo su vištų kepenėlėmis, ir netgi paverčiami pikantiškais čipsais. Ką jau bekalbėti apie ukrainiečių pasididžiavimą – lašinius! Jie čia pateikiami ir pjaustinio, ir pašteto ir netgi deserto pavidalu...  

Taigi, naujų patiekalų nebūtina ieškoti tolimuose kraštuose –  užtenka kulinarinę išmonę pritaikyti jau seniai žinomiems produktams.