Butelių, instrumentų bei įvairių ingredientų išdėstymas bare turi labai didelę įtaką efektyviam barmeno darbui. Barmenas turi mintinai žinoti, kur yra pastatytas vienas ar kitas butelis, ingredientas. Jie turi būti išdėstyti po ranka, kad darbuotojui nereikėtų daug vaikščioti – iš papildomų metrų, nužingsniuotų per pamainą, susidaro kilometrai. Ruošiant kokteilį, maksimalus dėmesys turi būti sukoncentruotas į jo gamybą, pašaliniai dalykai, tokie kaip kokteilio ingredientų paieška, barmeno neturi blaškyti.
Paprastai gėrimų buteliai surikiuojami į už barmeno nugaros esančias lentynas ir ant baro spintelės stalviršio. Bare lentynos dažniausiai būna dvi arba trys (neskaitant baro spintelės paviršiaus). Buteliai jose, atsižvelgiant į baro specifiką, sustatomi kuo praktiškiau. Kurie gėrimai ir ingredientai bus dažniausiai naudojami, parodys tik praktika, nes iš anksto tiksliai numatyti ką užsakinės lankytojai yra neįmanoma. Priklausomai nuo to, kiek barmenų dirba už baro, gėrimų asortimentas yra pakartojamas – taip kiekvienam barmenui ranka pasiekiami visų rūšių gėrimai.
Žemiau pateikiame pavyzdį, kaip išdėstyti gėrimai viename 8 metrų ilgio kokteilių bare, kuriame dirba 5 barmenai ir du pagalbiniai baro darbuotojai. Atkreipiame dėmesį, kad gėrimų „kolonų“ skaičius sutampa su barmenų skaičiumi. Asortimentas „kolonose“ pasikartoja kas antrą kartą.
Brangūs konjakai ir reti likeriai
Kiti stiprieji gėrimaiBrangūs konjakai ir reti likeriai
Kiti stiprieji gėrimai
Brangūs konjakai ir reti likeriai
Viskiai
VS ir VSOP konjakai, brendžiai
Viskiai
VS ir VSOP konjakai, brendžiai
Viskiai
Degtinė, romas, džinas, tekila
Degtinė, romas, džinas, tekila
Degtinė, romas, džinas, tekila
Degtinė, romas, džinas, tekila
Degtinė, romas, džinas, tekila
Sultys, sirupai, vermutai, likeriai
Sultys, likeriai
Sultys, sirupai, vermutai, likeriai
Sultys, likeriai
Sultys, sirupai, vermutai, likeriai
Parengė Vytautas Mickevičius
„Restoranų verslo“ Nr. 4/2006 (14) informacija