Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Atraskite geriausius vyno ir maisto derinius restorane „Esse“ (Vilnius)

2010-06-08
Paskelbk savo straipsnį

Prieš kurį laiką restorane lankėsi žymaus Bordo regiono vyndarys, kuris vyno degustavimo paslaptimis dalinosi su „Esse“ kolektyvu. Tad nuolatos tobulėjantys savo srities profesionalai – išskirtinė „Esse“ vertybė.

Restorano virtuvės šefė, Kristina Zajankovka, teigia, kad vyno skonio subtilybių ir vynuogių skonio supratimas leidžia kurti nuostabius patiekalus su vynais, kuriuose taip pat atsiskleidžia vyno savybės. Pavyzdžiui jautienos išpjova, patiekiama raudono vyno padaže, tuo tarpu veršienai gaminti naudojamas rožinis. Ponia Kristina tikina, kad žinios apie vyną praverčia kuriant naujus padažus, derinant patiekalą prie vyno.

„Esse“ vynų asortimentą papildė vynai iš Čilės


Restorano šeimininkė, Veronika Nevoina primena, kad restorane „Esse“ taip pat veikia specializuota vynų ir delikatesų krautuvėlė, kurioje galite įsigyti vynų ir prie jų derančių užkandžių už ypač patrauklią kainą. Birželį vynų asortimentą papildys net vienuolika Čilės vynų.

Čilės krašto vizitine kortele tapo Carmenere vynuogė. Iš pastarosios galima gaminti aukštos kokybės vynus. Manoma, kad ši vynuogė kilo iš Prancūzijos Bordo regiono, Medoc srities. XIX amžiaus viduryje ši vynuogė atvežta į Čilę, tačiau nuo to laiko ji neteko savo vardo ir pakliuvo į kitų vynuogių vynuogynus. Carmenere tikroji kilmė ir rūšis Čilėje nustatyti 1994 metais, pasitelkiant DNR tyrimus.

Vyrauja nuomonė, kad šiam vynui ilgas brandinimas nereikalingas, nebent tai vynas iš senų vynmedžių derliaus ar Carmenere ir kitų vynuogių mišinys. Dėl neilgo brandinimo Carmenere vynai dažniausiai pasižymi purpuriniu atspalviu. Tai intensyvaus aromato vynai, kuriuose juntamos įvairios uogos bei prieskonių, žemės ir tabako kvapas.

Grand Verano Carmenere 2007 vynas gaminamas iš Carmenere vynuogių, jį gamina Cristobal Abarzua, Apaltagua vyno ūkyje. Iš trijų vynuogynų derlius skinamas rankomis, balandžio mėnesį. Šiam vynui būdinga sodri spalva, su melsvais atspalviais. Gėrimas pasižymi sudėtingu aromatu: prinokusių raudonų ir juodų vaisių. Tai gerai subalansuoto rūgštingumo, ilgai išliekančio intensyvaus poskonio vynas. Butelio kaina: 29 Lt.

Reserva Carmenere 2008 vynas – to pačio gamintojo. Derlius skinamas rankomis iš vieno vynuogyno, balandžio mėnesį. Penkiasdešimt procentų vyno brandinama ąžuolo statinėse 6 mėnesius. Papildomai pusę metų vynas saugomas vyno rūsiuose, tik tada patenka į rinką. Purpurinės spalvos, sodraus skonio. Ragaujant juntamas tabakas, vyšnios, švelnūs taninai. Vaisinis ir ilgai burnoje išliekantis poskonis. Butelio kaina: 39 Lt.

Gran Reserva Envero 2007 - to paties gamintojo.Derlius skinamas rankomis balandžio mėnesį - atrenkamos tik pačios geriasios vynuogių kekės. Į šį vyną įeina 90% Carmenere ir 10% Cabernet Sauvignon vynuogių. Šis mišinys pasižymi sultingu aviečiu ir mėlynių skoniu, tabako aromatu ir subtilia ąžuolo gaida. Vynas brandinamas ąžuolo statinėse nuo 8 iki 12 mėnesių, papildomai laikomas rūsyje šešis mėnesius. Butelio kaina: 54 Lt.

Beje, šie Carmenere vynai puikiai tinka prie grilio patiekalų. „Esse“ galite įsigyti ir kitų vynų, puikiai derančių prie šašlykų ar kepsnių. Tad jei ruošiatės išvykai į gamtą – neprasukite pro šalį.

Naujų Čilės vynų butelio kaina sieks nuo 28 iki 54 Lt. Pastarieji, kaip ir kiti „Esse“ parduodami vynai pasižymi geru kainos ir kokybės santykiu.

Beje, jei savaitgalį planuojat praleisti mieste, apsilankykite restorane „Esse“, kuriame penktadieniais 19-22 val, šeštadieniais 20-23 val. groja gyva muzika.

Elena Germanovič

2010 06 08