Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Arbatpinigiai – kaip, kada, už ką

2005-01-01
Paskelbk savo straipsnį

Arbatpinigiai – tai ne tik mandagumas, tai mokslas. Kiek ir kada duoti, kad neatrodytume šykštuoliai?

Austrijoje, Šveicarijoje, Olandijoje, Vokietijoje, Danijoje įprasta palikti 6–7 proc. nuo sąskaitos.

Prancūzijoje arbatpinigiai, mažesni nei 12–15 proc. bus priimti su pašaipa. Kanuose padavėjas gali atvirai paprašyti didesnių arbatpinigių, jei jūs pasiūlysite jam per mažą sumą.

Tunise ir Egipte galite nieko nepalikti, jei iškęsite gailius arabų žvilgsnius, maldaujančius užsitarnauto bakšišo.

Izraelyje pageidaujama suma – 10 proc. (nors ir 6–7 proc. būtų patenkinama).

Bulgarijoje, Vengrijoje, Slovėnijoje užteks ir penkių.

Didžiojoje Britanijoje dešimtadalį sąskaitos vertės palikite tik prabangiuose restoranuose. Aludėse galite atsiimti net smulkmę, tai nieko nenustebins.

Lietuvoje klientai palieka litą, kitą, nesvarbu, už kokią sumą pavalgė...

Visose šalyse yra savos taisyklės, nustatančios arbatpinigių dydį. Paisyti jų arba ne – jūsų asmeninis reikalas. Jei aptarnavimas prastas, neprivalote palikti arbatpinigių padavėjui ar barmenui jokioje šalyje.

Būkite atsargūs Japonijoje: čia imti arbatpinigius išvis neįprasta.

„ELLE business“ informacija