Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Aptarti pirmieji akcijos „Ar „be E“ yra tikrai be „E“ rezultatai ir išryškėjusios problemos

2011-01-06
Paskelbk savo straipsnį

Šių metų sausio 4 dieną Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje vyko susitikimas su Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos atstovais. Susitikime taip pat dalyvavo Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos ir Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos prie Sveikatos ministerijos atstovai.

Susitikimas surengtas Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos iniciatyva, siekiant aptarti akcijos „Ar „be E“ yra tikrai be „E“ pirmuosius rezultatus ir išryškėjusias problemas.

„Suprantame verslui kylančius iššūkius ir norą patenkinti net ir reikliausių vartotojų poreikius, tačiau kaip kontrolės ir vartotojų interesus maisto srityje ginanti institucija, visų pirma rūpinamės, kad nebūtų klaidinamas vartotojas. Tikiuosi, kad ši diskusija bus konstruktyvi ir naudinga abiem pusėms. Padės numatyti veiksmus, leidžiančius verslui sėkmingai plėtoti savo veiklą ir užtikrinančius, kad vartotojai produkto etiketėje rastų teisingą informaciją“ – pradėdamas susitikimą sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius dr. Jonas Milius.

2010 metų pabaigoje Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, norėdama išsiaiškinti ar tokie reklaminiai šūkiai kaip „Be E“, „Jokių E“, „Stop E“, „Be konservantų“, „Be saldiklių“ ir pan. yra pagrįsti ir neklaidina vartotojų, pradėjo vykdyti tikslinių patikrinimų akciją. Kaip pabrėžė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius, jau pirmieji akcijos rezultatai parodė, kad gamintojai iš tiesų moka ir gali pagaminti maisto produktų nenaudodami pridėtinių maisto priedų, tačiau išryškėjo ir keletas probleminių aspektų. Pavyzdžiui, būtina spręsti tokių produktų ženklinimo problemas, taip pat pastebėta, kad visuomenei vis dar labai trūksta informacijos apie maisto priedus ir produktus be pridėtinių maisto priedų. Atsižvelgiant į šias problemas Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pradėtą tikslinių patikrinimų akciją tęs ir 2011 metais.

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos atstovai pabrėžė, kad jau pirmieji minėtos akcijos rezultatai parodė, kad trūksta aiškaus ir vienareikšmio maisto produktų, kuriuose nepridėta maisto priedų, ženklinimo reikalavimų reglamentavimo. Rinka, reaguodama į vartotojų poreikius kinta greičiau nei teisinė bazė, todėl būtinas konstruktyvus visų suinteresuotų pusių dialogas tam, kad tokie produktai iš rinkos nepranyktų, bet ir neklaidintų vartotojo.

„Suprantame, kad ši diskusija yra svarbi tiek gamintojams, tiek kontroliuojančiai institucijai ir be abejo vartotojams, todėl būtinas glaudesnis visų bendradarbiavimas. Akivaizdu, kad šiai dienai yra klausimų ir problemų, kuriuos efektyviausia spręsti bendroje VMVT specialistų ir maisto technologų darbo grupėje. Tai ypač aktualu dar ir dėl to, kad vieningos nuomonės šiuo klausimu nėra ir pačių gamintojų tarpe“ – sakė Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos pirmininko pavaduotojas, UAB „Mažeikių mėsinė“ direktorius Remigijus Petraitis.

Išklausius visų dalyvių nuomones ir pozicijas, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įsipareigojo paprašyti oficialios Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) pozicijos šiuo klausimu. Taip pat susistikime nutarta suburti bendrą darbo grupę, kuri atsižvelgdama į oficialią EFSA poziciją, suformuotų pasiūlymus dėl atitinkamų teisės aktų pakeitimo.

MENIU.LT ir Vmvt.lt informacija
Nuotrauka: inmagine.com

2011 01 06