Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Absentas - „Žalioji fėja“

2007-05-15
Paskelbk savo straipsnį

Kai kam tikriausiai tai skamba kaip koks nors dieviškasis gėrimas, tačiau nieko dieviško jame nėra. Šio gėrimo pavadinimas kilęs iš augalo pelyno, kuris lotyniškai skamba artemisia absinthium, o graikų kalboje absinthion.  Absentas – tai stiprus, daug eterinių aliejų turintis alkoholinis gėrimas. Be pelyno, anyžiai bei pankolis yra tradiciniai šio gėrimo akcentai.

Truputis istorijos ...
Manoma, kad itin stiprios koncentracijos ( 60 – 80 % ) gėrimą maždaug 1792 metais sukūrė vienas  Šveicarijoje gyvenęs prancūzas daktaras Pierre Ordinare. Šio daktaro sukurtas gėrimas buvo užpatentuotas kaip vaistas, kurį kaip dezinfekcijos priemonę naudojo prancūzų kariai esantys Alžyre. Šie pastebėjo, jog vietiniai gyventojai šį vaistą geria sumaišydami su vandeniu, nes jų religija draudžia vartoti alkoholį. Sumaišius šį gėrimą su vandeniu, išsiskiria eteriniai aliejai, todėl gėrimo spalva pakinta į baltą spalvą. Anot istorinių šaltinių, kareiviai perėmė šį absento gėrimo būdą ir atvežė į Prancūziją. Vėliau šis gėrimas tapo rafinuotu elito gėrimu, puikiu aperityvu prieš valgį ar bohemos atstovų bendravimo dalimi.

Gamyba ir vartojimas
Absentas gaminamas iš pelynų liaudyje dar vadinamu metėle, čemere, taip pat anyžinės ožiažolės ir paprastojo pankolio. Kartais šis ingredientų komplektas įvardijamas kaip „ šventoji trejybė“. Taip pat gali būti dedama kinmėtės, mėtų, kiniškų anyžių, mažojo pelyno. Kai kur dar maišomos ir kitos sudėtinės gėrimo dalys, kaip antai melisa, mėtos ar ajerai.

Populiarus gėrimas iki šiol turi tiek gerbėjų tiek priešininkų. Teigiama, kad neigiamas šio gėrimo poveikis siejamas su jo sudėtyje esančiu tujonu, kuris yra pelyno eterinių aliejų sudėtinė dalis. Ilgą laiką buvo manoma, kad absentas sukelia haliucinacijas ar epilepsijos priepuolius. Tačiau atlikti įvairūs bandymai ir eksperimentai nepatvirtino šios hipotezės. Šiandien Europoje gaminamas absentas nesukelia jokių haliucinacijų, kadangi yra ribojamas tujono kiekis ir kaip buvo sakoma, jo „ išgėrus akyse žalios fėjos nemirguliuoja“. Na, padauginus visko gali būti ... .

Populiariausi  absento vartojimo būdai
Prancūziškasis
Į taurelę įpilama absento. Tuomet ant jos padedama speciali šakutė, ant jos – gabalėlis cukraus. Ant cukraus lašinamas šaltas vanduo, kol gėrimas praskiedžiamas santykiu 3:1 arba 5:1. Gėrimas įgauna baltai švytintį atspalvį.

Čekiškasis
Į taurelę įpilama absento. Imamas kavos (ne arbatinis) šaukštelis, juo pasemiama truputis cukraus, kuris suvilgomas absente. Cukrus padegamas, palaukiama, kol jis pilnai išsilydys, tada, dar degantis, išmaišomas absente. Užsidegęs absentas praskiedžiamas, jį užgesinant, vandeniu. Gėrimas įgauna žalsvą spalvą, kadangi Čekiško absento gamybai nenaudojami anyžiai.

Rusiškasis
Absentas atvėsinamas maždaug iki žemesnės nei 0 laipsnių temperatūros.Geriamas grynas, užkandant citrina.

Rašytojas E. Hemingvėjus, kuris nebuvo abejingas svaigiesiems gėrimams, vaizdžiai apibūdino savo emocijas paragavus šio gėrimo: "Absentas burnoje lengvai ir švelniai anestezuoja liežuvį. Prisigėriau vakar absento ir atlikinėjau triukus su peiliu. Ypač gerai išeidavo, kai mėtydavau jį į rojalį“.

Trumpai ...
Tradiciniu gamyboje yra laikomas prancūziškasis absentas, literatūroje kartais vadinamas La Fee Verte.