Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

2007 vynuogių derlius jau renkamas

2007-09-04
Paskelbk savo straipsnį

Nepaisant nelabai palankaus oro, vynuogių derlius šiais metais pradėtas rinkti daug anksčiau nei įprasta. Paskutinį kartą taip anksti vynuogės rinktos tik XIX amžiuje.

Italijoje po kiek neįprasto kur kas šiltesnio pavasario (vidutinė kovo ir gegužės oro temperatūra normą viršijo 3-4 laipsniais) ir labai saulėtos bei kaitrios vasaros, vyndariai tikisi ypatingai geros kokybės vyno. Tikėtina, kad jo bus šiek tiek mažiau nei praeitais metais (prognozuojama pagaminti 5 % mažiau vyno).

Nepaisant aukštos temperatūros, vynuogynai nenukentėjo nuo sausros (kaip 2003 metais), todėl ir tikimasi aukštos 2007 metų vyno kokybės. Sezonas buvo atidarytas Franciacorta regione, kur pirmąsias vynuoges pradėta rinkti jau rugpjūčio pradžioje. Toskana ir Pjemontas nukentėjo nuo netikėtų audrų su kruša, bet tai, ką pavyko apsaugoti, ir bendrai įvertinus situaciją kitose šalies dalyse, situacija atrodo gan optimistiška. Šiaurėje praktiškai baigti vynuogių rinkimai spumante (itališko putojančio vyno rūšis), kurie prasidėjo jau rugpjūčio pradžioje. Labiau į pietus beveik baigėsi ankstyvųjų baltųjų vynuogių rūšių rinkimas, tokių kaip Sauvignon, Chardonnay ir Pinot Grigo. Sicilija, kurios vynuogynai šiais metais nukentėjo nuo kenkėjų, pradėjo vynuogių derliaus rinkimą trečiąją rugpjūčio savaitę. Priklausomai nuo regiono derliaus rinkimas buvo pradėtas 10-20 dienų anksčiau.

Prancūzijoje vynuogių, turbūt, bus surinkta mažiausiai per pastaruosius septynerius metus. Didesnė šalies dalis beveik nepertraukiamai jau nuo gegužės mėnesio mirksta lietuje. Taip pat dauguma vynuogynų nukentėjo nuo kenkėjų. Labiausiai nukentėjo vakarų Prancūzija, čia derlius sumažėjo apytikriai apie 16 %.

Šampanės regione jau pradėtos rinkti Chardonnay vynuogės. Nors orai tam nėra labai palankūs, sanitarinė vynuogių būklė labai gera.

Beaujolais regione derlius pradėtas rinkti rugpjūčio 27 dieną. Vyndariai kalba apie aromato atžvilgiu įdomius metus. Nepaisant ne per geriausių orų, derlius pranašaujamas neblogas.

Burgundijoje sezonas irgi pamažu prasideda, tęsiasi rinkimas vynuogių, skirtų putojančių vynų gamybai. Vynuogės, skirtos ramių vynų gamybai, bus renkamos rugsėjo pradžioje.

Panaši situacija ir Alzase. Rugsėjo 3 dieną planuojama pradėti Rieslingo ir Gewuertztraminero vynuogių rinkimus, kurie skirti Crémants gamybai. Tai įvyks trimis savaitėmis anksčiau nei įprasta. Vaisiai ypač aromatingi, todėl gamintojai tvirtina, kad 2007 metų produkcija bus labai palanki vynams, skirtiems išlaikymui. Paskutinį kartą taip anksti vynuogių derlius pradėtas rinkti... 1822 metais.

Bordeaux regione, turbūt, vyno bus pagaminta taip pat gerokai mažiau. Didesnė vynuogynų dalis nukentėjo nuo krušos ir ypač didelio kenkėjų antplūdžio. Vyno apytikriais skaičiavimais bus pagaminta 13 % mažiau. Paskutinę rugpjūčio savaitę buvo surinktos baltosios vynuogės, raudonosios lauks rugsėjo mėnesio. Vyndariai tikisi, kad ateinančios kelios savaitės bus saulėtos, kitaip vargu ar sunoks Cabernet veislės vynuogės.

Šveicarijoje vyndariai su viltimi žvelgia į dangų, tikėdamiesi bent dvi savaites sulaukti saulėto oro. Kitaip sunkiau noks vynuogės, grybelinės ligos taip pat pavojingiausios derliui šiuo laikotarpiu. Lietinga vasara buvo palanki kenkėjams ir pilkiesiems pelėsiams. Iki šiol viskas buvo kontroliuojama, tačiau dabar situacija priklausys nuo oro. Šie metai vyndariams nebus lengvi.

Vokietijoje derliaus nuėmimas pradėtas jau rugpjūčio 13 dieną Badenijos regione vietinės vynuogių rūšies Findling rinkimu, kuri, tikėtina, yra Müller-Thurgau klonas. Pagrindinio derliaus nuėmimas numatomas rugsėjo pradžioje – dviem savaitėm anksčiau nei įprasta.

Kaip matome, 2007 metų derlius išties neeilinis, belieka tik laukti, kokie bus vynai.

Parengė Elena Germanovič
Šaltinis: kurdesz.pl
Nuotrauka: sciences.adelaide.edu.au