Šįkart lankausi legendomis apipintame Šventaragio slėnyje esančiame naujame restorane „Šventaragio sodas“. Pagoniškosios Lietuvos laikais čia valgydavo kunigaikščiai. Anuomet pievoje, dabar prie restorano staliuko, grožintis įstabiaja Vilniaus arkikatedra. Vidury žiemos žaliuojantis sodas kviečia visus – tai puiki vieta ieškantiems vietos skaniai ir sočiai pradėti dieną, papietauti su verslo partneriais ar pavakarieniauti su pačiais svarbiausiais.
Viešbučio „Amberton“ prieigoje įsikūręs restoranas visus užėjusius pasitinka amžinai žaliuojančia prieskonių, arbatžolių oaze ir profesionalaus personalo pasisveikinimu. Vos užėjus pasiteiraujama keliese būsime, pasiūloma išsirinkti vietą ir prisėsti. Panoraminiai restorano langai ir pro juos šviečianti gražiausia Europoje Kalėdų eglutė traukia prisėsti kuo arčiau. Maloniai nuteikia subtilios muzikos garsai ir atsipalaidavę, smagiai besišnekučiuojantys žmonės.
Užkandžiui išsirenku lašišos confit su juodaisiais stintenių ikrais. Po jo ant stalo keliaus jūros gėrybių salotos bei šamo filė kepsnys, o desertui karamelizuotų sodo obuolių Tarte Tatin bei ąžuolinėse statinėse fermentuota kanapių žiedų ir lapų arbata.
Lašišos užkandis dailiai patiektas lėkštėje: sodrios spalvos žuvies gabalėlis apklotas pasukų „sniegu” bei agurko gabalėliais, o šalimais trintų juodųjų stintenių ikrų brūkšnys ir rūgščiojo laimo taškeliai. Lašišos tekstūra ypatingai puri, švelnų jos skonį puikiai atsveria laimo rūgštis bei juodųjų ikrų sūrymas. Užkandis nepastebimai ištirpsta burnoje ir puikiai nuteikia tolimesniam vakarui.
Puslankiu patiektos jūros gėrybių salotos jau ant mano stalelio. Lėkštėje regiu grąžgarstes bei špinatus užgulusias cukinijų ir kukurūzų skilteles, krevetes, tuną ir midijas, o visas gėris pagardintas laimo padažu. Viskas šviežia ir gardu, tik man visko kiek per daug. Ne paties patiekalo, o jo ingredientų įvairovės. Mažiau kartais gali būti žymiai daugiau.
Laikas pagrindiniam vakaro patiekalui – šamo filė kepsniui. Jis patiekiamas kartu su pankolių tyre, ropėmis, apgaulingai gruzdintas bulvytes primenančiais obuoliais, kaparėliais, moliuskais bei kepinto sviesto padažu. Filė minkštutė, tirpstanti burnoje, šalimais patiektose baltose kriauklėse regiu mažus rutuliukus – padavėjos teiraujuosi, kas tai, ir sužinau, kad tai yra kaparėliai. Jų skonis puikiai dera su šamo filė.
Desertas – karamelizuotų sodo obuolių Tarte Tatin. Rūgštūs obuoliai ir saldi karamelė – puikus derinys! O jei šalia ledai su burbonu, šiltas vanilės kremas ir gardžios uogos… Desertas netgi įkvėpė išmėginti savo jėgas namų virtuvėje, o kol to dar nepadariau, džiaugiuosi restorano desertu ir jo įsimintinu skoniu.
Dažnas mūsų esame tos nuomonės, kad viešbučio restoranas yra skirtas tik viešbučio svečiams ir nuogąstaujame, kad aukšto lygio viešbučiuose maistas bus labai brangus. Tačiau šis sodas pačioje Lietuvos širdyje, Vilniaus Katedros aikštėje, sulaužė paplitusį stereotipą apie viešbučių restoranus.
Ieškote jaukios vietos prisėsti pasikalbėti bei išgerti šiltos kavos ar arbatos puodelį? Mano pasiūlymas – neaplenkite viešbučių restoranų, juose galima mėgautis ne tik puikiu aptarnavimu, atmosfera, tačiau ir pasidžiaugti geresne nei populiariuosiuose Coffeeshop’uose kavos kaina (mano lankomame restorane kava mėgautis galima nuo 2 €) bei, sodo atveju, kvapą gniaužiančiu miesto vaizdu.
Skaičiai: Lašišos confit 14 € + Jūros gėrybių salotos 12 € + Šamo filė kepsnys 18 € + Karamelizuotų obuolių Tarte Tatin 6 € + Kanapių žiedų ir lapų arbata 3,5 € + Mineralinis vanduo 2,5 €. Gardi vakarienė dviems atsiėjo 56 €.
Interjeras: Rami, atpalaiduojanti muzika, stilingieji aksomo audinio krėsliukai, akiai malonios spalvos ir dėmesį traukianti visuomet žaliuojanti prieskonių siena – tai, kas galvojant apie interjerą ryškiausiai išliko mano atmintyje. Viskas puikiai dera tarpusavyje. Vertinu 5/5.
Aptarnavimas: Personalas iš karto pasitiko, pasiūlė pasirinkti vietą bei patogiai įsitaisyti. Viso vakaro metu aptarnavimas buvo dėmesingas ir neįkyrus, išmanantis patiekalus bei jų ingredientus – 5/5.
Maistas: Maistas patiektas estetiškai, tarpusavyje suderintos įdomios ingredientų ir skonių variacijos nustebino, 4,5/5.
Vakaras sode džiugino ne tik skrandį, tačiau ir akis bei sielą.
Bendras įvertinimas: 4,8/5.
Agnė Lukoševičiūtė @Meniu.lt