elykos jau ne už kalnų, o aš jas sutiksiu Lietuvoje. Kadangi gali tekti ruošti ir Velykų stalą, tad norisi po ranka turėti gerų receptų, kuriuos galėčiau sėkmingai panaudoti. Tortų gaminti nesiruošiu, bet kažkokio deserto tikrai norėtųsi. Tad šis klasikinis rikotos pyragas ir skanus, ir labai paprastas. Tiesa, gerokai sumažinau cukraus kiekį. Originaliame recepte naudojama 1 stiklinė cukraus, o aš dėjau tik pusę stiklinės.
Naudojau šviežias šilauoges, kuris suteikia šiam pyragui pavasarišką nuotaiką. Puikiai tik ir avietės, braškės. Norėdami, kad pyragas ilgiau liktų šviežias, laikykite jį plėvelėje ar popieriuje.
INGREDIENTAI
1 1/2 st. (350 g) rikotos (45 proc. riebumo)
3 dideli kiaušiniai
110 g sviesto, ištirpinto
1/2 st. (80 g) cukraus
1 1/2 st. (180 g) kvietinių miltų
1 citrinos žievėlė
1 valg. š. citrinos sulčių
1 arbat. š. vanilės ekstrakto
2 arbat. š. kepimo miltelių
žiupsnelis jūros druskos
2/3 st. šviežių uogų
GAMINIMAS
1. Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių temp. Ištepti sviestu 22 cm kepimo formą, į apačią įdėti kepimo popierių.
2. Vidutinio dydžio inde sumaišyti miltus, druską ir kepimo miltelius.
3. Dideliame inde elektriniu plakikliu lengvai išplakti kiaušinius, cukrų, vanilės ekstraktą.
4. Suberti rikotą, smulkiai tarkuotą citrinos žievelę, įpilti citrinos sulčių. Išplakti iki vientisos masės.
5. Supilti ištripintą sviestą. Išplakti iki vientisos masės.
6. Per du kartus suberti miltus. Mentele sumaišyti iki vientisos masės. Atsargiai suberti uogas.
7. Tešlą sukrėsti į kepimo formą. Dalį uogų įdėti į tešlos paviršių. Kepti apie 45-50 min.