Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Viduržemio jūros virtuvė pati naudingiausia žmogui

2006-06-24
Paskelbk savo straipsnį

Mokslininkai dietologai seniai pripažino Viduržemio jūros virtuvę pačia naudingiausia žmogui. Daug žuvies, šviežių daržovių, alyvų aliejaus - ir ilgas, sveikas gyvenimas garantuotas!

Kulinarinėms tradicijoms - 4000 metų
Greičiausiai todėl vidutinė gyvenimo trukmė Graikijoje - daugiau kaip 78 metai. Suprantama, šiuolaikinė graikų virtuvė neišvengė naujų vėjų, svetimos įtakos, - juk kiek tautų perėjo per šią žemę, nė nesuskaičiuosi. Daug panašių patiekalų turi bulgarai, Kaukazo tautos, bet nepaisant bendrų pavadinimų ar ingredientų kiekvienas skiriasi arba gamybos būdu, arba kokiu prieskoniu, suteikiančiu ypatingo aromato.

Ilga vakarienė prie bendro stalo - svarbus kasdienio gyvenimo ritualas. Graikai valgo neskubėdami, pasišnekučiuodami, tad vakarienė trunka visą vakarą: karštis atslūgęs, galima mėgautis ne šiaip gyvenimu, bet būtimi.

Jei kalbėsime skaičiais, graikų kulinarinė tradicija - viena pačių seniausių, jai greitai 4000 metų. Beje, vieną pirmųjų receptų knygų 330 metais iki mūsų eros taip pat parašė graikas.

Jei norite paskanauti tikrų graikiškų valgių, geriausia eiti į taverną. Ir ne į tą, kuri yra pagrindiniame turistų kelyje, bet į kokią nuošalesnę, pačių graikų vertinamą.

Viskas prasideda nuo mažų užkandėlių, gražiai sudėliotų ant didelio padėklo. Jų tiek daug ir jos tokios įvairios, kad daugiau turbūt nieko ir nenorėsi, visų jų paskanavęs. O be reikalo, nes dar laukia marinuoti aštuonkojai, kalmarai ir sepijos, gausiai pašlakstytos citrinos sultimis, troškinti žarnokai, pyragėliai su sūriu ir mėsa, graikiškos salotos, karštieji patiekalai - ant grotelių kepta mėsa ar žuvis. O vynas?! O kava su desertu?!

Ant graikų stalo visada gausu padažų, privaloma ir piurė ar paštetas, kurio pagrindą sudaro žuvų ikrai. Pakrantėje yra specialių žuvies tavernų, kur jūrų gėrybių įvairovė tokia, kad tiesiog nėra jėgų atsikelti ir išeiti.

Beje, šalies žemyninės dalies, kurioje dominuoja kalnai, virtuvė gerokai skiriasi nuo pakrantės ar salų, kur jūros įtaka nėra tokia stipri.

Baklažanai - beveik kiekviename patiekale
Beje, į Graikiją būtinai turėtų vykti baklažanų mėgėjai, - juk šios daržovės esama kone kiekviename patiekale, išskyrus desertus. Labai skanus daugiasluoksnis apkepas iš faršo, bulvių, baklažanų su česnaku, muskato riešutu, padažu ir sūriu... Receptas nėra labai sudėtingas, bet visi bandymai pasidaryti ką nors panašaus namie nuvilia.

Bet, suprantama, virtuvės negalima atsieti nuo visos šalies suvokimo. Kiekviena Graikijos dalis yra nuostabi ir ypatinga, kad ir kur nuklystumėte - į mažus žemyninius miestukus šiaurėje, ar žinomą, o gal mažutę jūros salelę.

Kas gali būti geriau už poilsį Chalkidikės pusiasalyje, tarp pušų ir alyvmedžių? Rytinėje pakrantėje toli nuo triukšmingo kelio prisiglaudęs „Grecotel“ tinklo viešbutis „Pella Beatch“, laukiantis visų, kuriems norisi tylos ir ramybės, tokių retų mūsų gyvenime.

O jei vis dėlto mėgstate šurmulį, galite apsistoti greta esančiuose miestukuose arba vykti dar toliau, kur judrūs turistinio gyvenimo centrai, nestokojantys prekybos centrų, firminių parduotuvių, suvenyrų ir juvelyrinių parduotuvių, įvairiausių kavinių, restoranų ir tavernų.

Pagal užsienio spaudą
„Laisvalaikio“ informacija
Interneto archyvo nuotr.