Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Venesuelos valgiai (svetur)

2006-12-12
Paskelbk savo straipsnį

Venesuelos virtuvė – tai žiupsnelis europietiško skonio, truputis indiškosios dvasios ir dalelė afrikietiškos egzotikos. Visa ši per šimtmečius evoliucionavusių skirtingų virtuvių tradicijų paletė sudaro nepakartojamą venesueliečių virtuvės patiekalų kokteilį.

Tradicinė virtuvė
Pabellon Criollo – tai Venesuelos nacionalinis patiekalas, ruošiamas iš susmulkintos jautienos, juodųjų pupelių ir sūrio, patiekiamas su keptais plantanais (bananai) ir ryžiais. Vienas iš svarbesnių šios šalies patiekalų (jis priskiriamas bendrai Karibų regiono virtuvei) yra Arepas, panašus į duoną (Arepas gaminamas iš grūdų miltų, vandens ir druskos). Visi patiekalai gausiai gardinami saldžiaisiais pipirais, česnakais, svogūnais ir kalendra. Prie daugelio patiekalų kaip priedas (garnyras) patiekiami ryžiai ar bulvės.

Tipiškas Venesuelos maistas yra žuvis, kuri gaminama įvairiausiais būdais. Ji kepama ar troškinama. Ypač mėgstamas upėtakis ir kitos lašišinės žuvys, rykliai (jaunikliai), austrės. Bene kasdienis valgis yra jautiena ir patiekalai iš vištienos, tačiau kiaulienos kepiniai dažniausiai gaminami tik per šv. Kalėdas. Iš ožkos mėsos pagamintais valgiais mėgaujasi tik kai kuriuose regionuose gyvenantys žmonės.

Venesueliečiai taip pat mėgsta daržoves. Vienos populiariausių yra įvairių rūšių pupelės (baltos, juodos, geltonos). Venesuelos gyventojo stalas neapsieis ir be vaisių – mangai, papajos, avokadai, ananasai ir kitos laukinės gamtos gėrybės. Taip pat vienas iš įdomesnių ir populiariausių šakniavaisių yra manijokai. Tai kultūrinė rūšis, prijaukinta Brazilijoje. Maistui naudojamos jos šaknys. Šis augalas yra nuodingas, todėl prieš valgant turi būti specialiai apdorojamas. Dažniausiai jis mirkomas, spaudžiamas, keletą kartų džiovinamas.

Patiekalų įvairovė
Arepa – blynai su bananais ir grūdais. Gali būti įdaromi jautiena, vištiena, kumpiu, dešrelėmis, sūriu, salotomis, rykliena.
Empanada – pakeptas grūdų patiekalas, įdarytas vištiena, sūriu, žuvimi ar mėsa.
Rachito – karštas kruasanas, įdarytas kumpiu ir (arba) sūriu.
Cachapa – saldus blynas, pagamintas iš kukurūzų, patiekiamas su mocarelos sūriu.
Hallaca – tradicinis venesueliečių Kalėdų patiekalas, gaminamas iš kapotos jautienos, kiaulienos ir vištienos su žaliaisiais pipirais, svogūnais, česnakais, pomidorais, razinomis, alyvuogėmis ir krūva žolelių bei prieskonių. Patiekalas įvyniojamas į bananų lapus ir troškinamas garuose.
Sancocho – tai iš mėsos, vištienos ar žuvies paruoštas troškinys.
Arroz con coco – ryžių patiekalas su kokosu.
Cachapa – tradicinis Venesuelos skanėstas (maiza tortillia).
Cachitos – vienas populiariausių šios šalies gyventojų pusryčių patiekalų. Valgis šiek tiek panašus į prancūziškąjį kruasaną, tik su įdaru (kiaulienos, jautienos kumpio ar kukurūzų).
Chicharron – tradicinis Venesuelos valgis, ruošiamas iš smulkintų kiaulienos, vištienos ar jautienos gabalėlių (tradiciniu jis yra laikomas ir Kuboje, Meksikoje, Kolumbijoje, Brazilijoje, Nikaragvoje, Argentinoje, dalyje Filipinų).
Chivo en coco – ožkos mėsa su kokosais.
Lengua de Res – jaučio (karvės) liežuvis.
Pastel de pollo – tradicinis Venesuelos valgis, pagamintas iš ryžių, „plėšytos“ jautienos gabalėlių ir juodųjų pupelių.

Gėrimai
Venesueliečiai labiausiai mėgsta kavą, Merengada (iš vaisių minkštimo, ledo, pieno ir cukraus paruoštas kokteilis) ir Pousse-cafe (kokteilis, skanaujamas pietų ar švenčių metu).

Labai mėgstamos „Polar“ alaus rūšys („Polar Light“, „Polar Ice“ ir „Solera“). Daugelis venesueliečių mėgsta viskį, romą. Šioje šalyje gaminamas romas yra labai geros kokybės, viena populiariausių jo rūšių yra „Santa Teresa 1796“.

Pagal interneto spaudą parengė Jolanta Bagurskienė
Meniu.lt bendraautorė
Nuotrauka: www.sxc.hu
Daugiau apie įvairias virtuves: http://virtuves.meniu.lt