Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Vanuatu virtuvė (pasaulio virtuvės)

2008-02-10
Paskelbk savo straipsnį

Vanuatu – salų valstybė Ramiajame vandenyne, Melanezijoje. Maždaug 1750 km į rytus nuo Australijos, 500 km į šiaurės rytus nuo Naujosios Kaledonijos, į vakarus nuo Fidžio ir į pietus nuo Saliamono salų. Šio salyno kulinarijai įtaką padarė prancūzai. Virtuvėje galima atrasti ir kitų Europos šalių, Azijos kulinarinio prieskonio.

Nacionaliniu Vanuatu patiekalu laikomas „Laplap“, kuris ruošiamas iš pasirinkto šakniavaisio, yam, manijoko, taro ar banano, taip pat mėsos, vištienos, jautienos, žuvies, kiaulienos ar šikšnosparnio, įvairių daržovių, kokoso pieno. Patiekalui naudojami ir bananų lapai, į kuriuos įvyniojami paruošti produktai. Tradiciškai patiekalas kepamas lauko krosnyje, požeminėje orkaitėje ar tiesiog po įkaitintais akmenimis.

Kitas tradicinis Vanuatu patiekalas yra „Tuluk“ – bananai, įdaryti kiauliena ar jautiena. Ruošiamas kaip ir minėtasis „Laplap“.

„Nalop“ – šakniavaisiai – yam ar banano, duonmedžio vaisių mišinys, troškinamas vandenyje su kokosu.

Vanuatu populiarus gėrimas vadinamas „Kava“. Tai toksinis legalus gėrimas. Sakoma, kad tai vienas stipriausių gėrimų pasaulyje, nes jam naudojamos pipirmedžio kava šaknys. Šis gėrimas populiarus ir kitose salose (valstybėse): Samoa, Fiji ar Havajuose. Minėtą pipirmedį aprašė vokiečių mokslininkas, keliautojas, publicistas D. Forsteris antrosios D. Kuko ekspedicijos į Polineziją metu. Keliautojas pastebėjo, jog vietiniai čiabuviai, kramsnodami kava, apsvaigsta.

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukoje: „Kava“ gėrimo pilstymas į kokoso kevalo puseles (www.vanuatu-photos.com)
Žemėlapis: www.thecommonwealth.org
Meniu.lt informacija