Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Tutanchamono valdymo metais Egipte jau buvo gaminamas ir baltas vynas (svetur)

2006-02-27
Paskelbk savo straipsnį

Nauji Tutanchamono kapavietės indų tyrinėjimai parodė, kad į pomirtinę kelionę su jaunuoju faraonu iškeliavo ir didžiulė baltojo vyno atsarga. Šis atradimas labai svarbus, kadangi iki šiol buvo manoma, jog baltasis vynas Egipte buvo pradėtas gaminti tik III mūsų eros amžiuje (būtent šio laikmečio šaltiniuose pirmą kartą minima pastaroji vyno rūšis), praėjus 1600 metų po Tutanchamono mirties.

Tutanchamono kapavietėje buvo atrasti šeši specialūs vynui laikyti skirti indai. Nuo faraono palaidojimo 1352 metais prieš mūsų erą gėrimas spėjo visiškai išgaruoti. Todėl, nors ant visų indų buvo nurodyti derliaus metai, vynuogių veislės pavadinimas ir net vynuogyno savininko vardas, nustatyti vyno spalvą buvo ne taip paprasta.

Anksčiau buvo skelbiama, kad grupė Barselonos universiteto mokslininkų atliko indų tyrimus skysčio chromatografijos ir masės spektrometrijos metodais ir įrodė, kad induose buvo laikomas raudonas vynas.

Tačiau žurnalo „New Scientist“ duomenimis, daug patikimesni tyrimai įrodė, kad nors visuose induose buvo rasta vyno rūgšties, tačiau tik viename inde buvo aptikta rūgštis, kurios yra ir raudonųjų vynuogių žievelėje. Todėl mokslininkai padarė išvadą, kad likusiuose induose buvo laikomas baltas vynas.

Mokslininkai abejoja, kad egiptiečiai galėjo naudoti šiuolaikinę balto vyno gamybos technologiją (iš raudonų vynuogių be žievelių). Todėl mano, kad Tutanchamono valdymo laiku Egipte jau buvo auginamos įvairios baltųjų vynuogių veislės.


Meniu.lt informacija