Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Turkų gėrimas – boza

2007-09-16
Paskelbk savo straipsnį

Vienas iš mėgstamiausių turkų nealkoholinių gėrimų – boza. Tai raugintas, tirštas, gelsvos spalvos, švelniai rūgštaus skonio gėrimas, gaminamas iš kviečių grūdų, cinamono ir cukraus.

Šis gėrimas populiarus Albanijoje, Bulgarijoje, Makedonijoje, Rumunijoje, Serbijoje, Turkijoje. Be abejo, kiekvienoje šalyje jis šiek tiek kitoks. Skonis priklauso nuo naudojamų grūdų. Turkijoje ir Kirgizijoje gaminamas iš smulkintų kviečių, Kryme – iš kviečių miltų, Turkmėnistane – iš stambiai maltų ryžių miltų, Albanijoje – iš kukurūzų ir tik maža dalis grūdų miltų, Bulgarijoje ir Rumunijoje – iš fermentuotų kviečių arba sorų.

Boza dažniausiai vartojamas žiemą. Geriamas atskirai, ne valgio metu. Patiekiamas su cinamonu ir kepintais žirniais. Laikyti reikia šaltoje patalpoje.

Tai sveikas ir maistingas gėrimas. Dar Osmanų imperijos laikais kariuomenė buvo girdoma šiuo gėrimu, nes jame gausu angliavandenių ir vitaminų. Viename litre bozos yra tūkstantis kalorijų, keturių rūšių vitamino A ir B bei vitamino E. Palengvina maisto virškinimą.

Yra manančių, kad boza gali padidinti moterų krūtis. Todėl rekomenduojama gerti maitinant krūtimi, nes šis gėrimas skatina pieno gaminimąsi.

6 porcijoms gėrimo pagaminti reikės šių produktų:

* 1 puodelio gerai nuplautų grūdų;
* ¾ puodelio cukraus;
* ½ arbatinio šaukštelio vanilino.

Paruošimui reikės:

* 7 g mielių;
* ¼ puodelio šilto vandens;
* 2 valgomųjų šaukštų cukraus.

Papuošimui ir patiekimui reikės:

* kepintų žirnių (leblebi);
* cinamono.

Nakčiai dideliame puode užmerkite kviečius. Kitą rytą įpilkite vandens ir virkite ant mažos liepsnos tol, kol grūdai suminkštės. Tai truks maždaug apie tris valandas, kartas nuo karto įpilkite vandens. Uždėkite kiaurasamtį ant didelio stiklinio indo. Šaukštas po šaukšto pilkite grūdus ir perkoškite. Perkošti reikia keletą kartų.

Mažame indelyje su vandeniu ištirpinkite mieles, įpilkite cukrų. Palikite 10 minučių. Supilkite į perkoštus grūdus ir viską gerai išmaišykite. Uždenkite indą su audeklu ir palikite rūgimui. Kartas nuo karto pamaišykite. Palikite trims dienoms, nes tik tuomet bus tinkamas kvapas ir rūgštingumas.

Po trijų dienų suberkite vaniliną ir cukrų. Maišykite, įpilant po truputį vandens, kol bus pasiektas reikiamas tirštumas. Tirštumas turi būti kaip 35 procentų plaktos grietinėlės. Prieš vartojimą palikite nakčiai šaldytuve. Ant viršaus pabarstykite cinamono ir patiekite su kepintais žirniais. Laikykite šaldytuve.

Jei šį gėrimą norėsite pasigaminti vėliau, pasilikite ½ puodelio jau paruošto gėrimo ir laikykite šaldytuve. Kitą kartą jį naudokite vietoj mielių. Galima gaminti ir nenaudojant mielių, bet prireiks ilgiau laiko paruošti grūdus.

Vaida Jankutė
Parengta pagal užsienio spaudą
Nuotrauka www.turkishcookbook.com