Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Turkiškų desertų įvairovė

2007-09-20
Paskelbk savo straipsnį

Vieni žinomiausių turkų virtuvės desertų yra baklava (riebus, saldus pyragaitis) ir kadayif (trupintos tešlos pyragaitis), gaminami su pistacijomis arba graikiniais riešutais. Pastarasis būna kelių rūšių (tel kadayif, burma kadayif). Kunefe ir ekmek kadayif desertuose gausu sirupo ir sviesto, patiekiami su tiršta grietine (kaymak), kuri sumažina saldumą.

Iš pieniškų desertų populiariausi yra muhallebi, sutlac (ryžių pudingas), keskul, kazandibi, tavuk gogsu tavuk (saldus, drebučių pavidalo pieno pudingas).

Turkijoje galima paragauti net šešių rūšių chalvos: un helvasi (apibarstyta miltais, pagal tradicijas šis desertas dažniausiai gaminamas, kai kas nors numiršta), irmik helvasi (su manų kruopomis ir ananasais), yaz helvasi (su graikiniais riešutais arba migdolais), tahin helvasi (su smulkintomis sezamų sėklomis), kos helva, pismaniye (žaliavinio šilko chalva).

Gullac – tai Ramadano (musulmonų pasninko) desertas, pagamintas iš labai plonų, didelių tešlos sluoksnių, patiekiamas su granatų sėklomis ir graikiniais riešutais.

Kai kurie turkiški desertai yra iš vaisių: svarainių (ayva tatlisi), figų (incir tatlisi), moliūgų (kabak tatlisi), obuolių (elma tatlisi), kriaušių (armut tatlisi). Vaisiai yra verdami puode arba kepami orkaitėje su cukrumi, raudonaisiais gvazdikėliais ir cinamonu (nepilant vandens). Kai atvėsta, patiekiami su graikiniais riešutais, pistacijomis ir tiršta grietine. Džiovinti vaisiai naudojami dolma, mėsos patiekaluose, plove, kituose desertuose, taip pat valgomi su migdolais, graikiniais riešutais kaip desertas. Labiausiai paplitę džiovinti vaisiai yra figos, razinos, abrikosai.

Namų gamybos sausainius turkai vadina kurabiye. Labiausiai paplitusios rūšys – acibadem kurabiyesi (pagaminti iš kiaušinio, cukraus ir migdolų), un kurabiyesi (pagaminti iš miltų) ir cevizli kurabiye (su graikiniais riešutais).

Turkiškas želė desertas yra macun. Mesir macunu būna net 41 skirtingo skonio ir tikima, kad tai labai naudingas produktas sveikatai, turi gydomąjį poveikį. Nane macunu desertas, pagamintas su mėtomis, vartojamas pagerinti virškinimui po sunkaus maisto.

Prie desertų galima paminėti ir saldžią virtų žirnių, kviečių ir džiovintų vaisių sriubą asure. Kartais sriuba patiekiama su cinamonu arba rožių vandeniu. Pasak legendos, pirmą kartą tokia sriuba buvo išvirta Nojaus laive ir ją sudarė septyni skirtingi ingredientai.

Kiti populiarūs desertai yra revani (su manų kruopomis ir krakmolu), sekerpare, kalburabasma, dilber dudagi, vezir parmagi, hanim gobegi, kemalpasa, tulumba, zerde, hosmerim, paluze, lokma ir kiti.

Vaida Jankutė
Parengta pagal užsienio spaudą
Nuotrauka www.jupiterimages.com