Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Tailandiečių valgiai (svetur)

2007-01-02
Paskelbk savo straipsnį

Tailandiečiai gamindami savo patiekalus, vadovaujasi paprasta tajų virtuvės taisykle „idealus valgis visada skirtas akiai, nosiai ir gomuriui “. Šios šalies kulinarijai nemažą įtaką padarė ir kiniškos virtuvės kultūra. 

Bendroji virtuvė
Pagrindinis patiekalas Tailande – ryžiai, kurie verdami, kepami ar skaninami įvairiais pagardais (ypač tuose kraštuose populiarūs žuvies pagardai ). Tailandiečiai ruošia daug patiekalų iš mėsos bei žuvies. Visi patiekalai gausiai gardinami gana aštriais prieskoniais. Pagrindiniai patiekalų prieskoniai – laimo vaisius, bazilikas, pipirai, mėtos. Ant tailandiečių stalo įpatingą vietą užima vaisiai ir daržovės. Taip pat mėgiami egzotiniai valgiai– keptos skruzdėlės, žiogai, varlės.

Kievienas Tailando regionas turi savų virtuvės bruožų ir mėgstamų produktų. Centriniame regione populiarūs obuoliai, mango vaisiai, guajana, o štai šiaurinėje Tailando dalyje ypač mėgiami kokoso riešutai, kurių čia auga visa galybė. Šių vaisių pienas naudojamas kaip pagardas daugeliui patiekalų.

Nacionaliniai valgiai
Pad Thai – kepti ryžių makaronai su žuvimi, laimo citrina, riešutais ir kaiušiniais ( gali būti ir su vištiena ar tofu ).

Rad na – pakepinti makaronai su pagardu iš jautienos, vištienos, žuvies ar krevečių ( tai originalus kiniečių valgis).

Pad see ew – kepti makaronai su padažu ir kiauliena arba vištiena.

Pad kee mao – kepti makaronai su baziliku.

Khao khluk kapi – ryžiai sumaišyti su krevečių pasta ir patiekiama kartu su kiauliena bei daržovėmis.

Khanom Chin Namya – paruošti kukuliai iš ryžių makaronų ir patiekiami prie žuvies sriubos ir daržovių.

Khao soi – makaronų traškučiai su saldžia vištienos sriuba.

Kow Pad Gai – ryžiai su vištiena.

Centrinio regiono valgiai
Ton kha gai – karšta saldi sriuba su vištiena ir kokosais.

Satay – grilyje kepta mėsa ( paprastai kiauliena arba vištiena ) ir patiekiama su riešutiniu padažu ( originalus Indonezijos patiekalas).

Green curry – aštrus patiekalas paruoštas iš vištienos ar žuvies kukulių, paskanintas kmynais ir žaliaisiais pipirais.

Panaeng – aštri jautiena, vištiena arba kiauliena.

Tod man - žuvies pyragas.

Šiaurės rytų regiono patiekalai
Som tam – salotos iš trintos papajos ( som tam poo – su krabais, som tam thai – su riešutais ).

Larb – parūgštintos salotos su mėsa ir mėsos padažu.

Namtok – parūgštintos salotos su mėsa ir mėsos padažu bei ryžiais.

Yam – įvairių rūšių salotos ( yam talae – su žuvimi )

Tom saep – aštri ir rūgštoka sriuba

Gai yang – marinuota ir grilyje kepta vištiena.

Namprik num – žaliosios čili su padažu.

Gėrimai
Labiausiai Tailande mėgstama šalta arbata, kuri yra pakankamai stipri ir tuo pačiu labai saldi. Kaip ir kavą, taip ir arbatą tailandiečiai dar mėgsta paskaninti kondensuotu pienu. Kokoso vanduo ( pienas) ir kiti vaisiniai šalti gėrimai yra labai pigūs, tad jais atsigaivinti galima beveik kiekviename bare ar restorane.

Tailande populiarūs ir energetiniai gėrimai ( Red Bull analogija yra Krathing Daeng ). Kaip ir visame pasaulyje čia populiarus alus, mineralinis vanduo, viskis, romas, Rusiška degtinė ar vynas – kiekvienam pagal skonį. Jeigu esate gėrimų gurmanas – siūlome paragauti vietinio alaus. Viena populiariausių rūšių yra Singha ir kiek stipresnis Chang ( stipriausias alus yra 6% ).