Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Sūrio šalyje: prancūzų virtuvė

2005-02-25
Paskelbk savo straipsnį

Ši virtuvė pasižymi gausiu asortimentu bei įvairiais maisto paruošimo būdais. Išskirtinė ypatybė – natūralus sauso ir pusiau sauso vyno naudojimas patiekalams gaminti. Ruošimo metu vyno spiritas išgaruoja ir lieka medžiagos, patiekalui suteikiančios nepakartojamą skonį ir puikų aromatą. Prancūzai mėgsta valgyti lėtai, pasigardžiuodami. Prieš valgį jie būtinai išgeria taurę apetito žadinančio aperityvo. Po valgio geriamas didžestyvas, gėrimai, kurie gerina virškinimą.

Mėsos patiekalus prancūzai gamina iš veršienos, avienos, naminių ir medžiojamų paukščių, rečiau – iš kiaulienos. Mėsa dažnai valgoma be garnyro. Priklausomai nuo grilyje pasirinktos kepimo temperatūros, mėsa būna: labai kraujinga, kraujinga, pusiau iškepusi, visai iškepusi.

Nacionalinis Prancūzijos valgis – sūris, kurio yra daugiau nei 300 rūšių. Todėl nenuostabu, kad mėgstamiausias patiekalas – keptas sūris, kuris dažnai valgomas po antrojo patiekalo. Tuo tarpu po deserto geriama juoda kava. Prancūzai labai mėgsta austres, langustus, omarus, vėžiagyvius.

Pusryčiai būna lengvi: varškė, grietinė, omletas, džemas, bandelė. Antrieji pusryčiai (lenčas) valgomi 12 valandą. Jie yra kiek sotesni ir primena pietus, tik be sriubos. Apie 19 valandą pietums prancūzai valgo dažniausiai trintą svogūnų, pomidorų sriubą. Itin populiarios sriubos-kremai su kiaušinio plakiniu ir sviestu. Sriuba valgoma tik su balta duona. Aštrus sultinys konsomė dažniausiai verdamas iš vištienos.

Antrieji patiekalai ruošiami tiek iš jūros šukučių, upėtakių, ungurių, karpių, tiek iš mėsos: veršienos, avienos, jautienos. Dažniausiai jie patiekiami be garnyro, tik su kvietine duona.

Prancūzai mėgsta aštrius užkandžius: alyvuoges, agurkus. Daug dėmesio skiria padažams: žinoma daugiau nei 3000 rūšių padažų. Prancūzai sako, kad išmokti gaminti įmanoma, bet paruošti gerą padažą reikia talento. Į padažus įpilama vyno, konjako.

Desertai būna karšti ir šalti. Karštas desertas: saldūs blyneliai, omletai, sklindžiai, šalotės. Šaltiems desertams priskiriami kremai, džemai, kompotai, ledai.

Prancūzai nėra alaus mėgėjai, jie mieliau renkasi įvairių rūšių vyną. Be to, Šampanės provincijoje gaminamas vynas vertinamas visame pasaulyje.

Meniu.lt informacija