Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Stebuklingasis „Vin Santo“ (svetur)

2007-03-24
Paskelbk savo straipsnį

„Vin Santo“ (išvertus – šventas vynas) yra tik Italijos Toskanos vyndarių gaminamas stebuklas. Mažos vyninės dar vis pasigamina šio gėrimo šeimos reikmėms ir svarbioms šventėms. O dėka kai kurių vyndarių meilės savo darbui, šio gėrimo galima paragauti ne tik Italijoje. „Vin Santo“ – neįkainojamas gėrimas nuotaikai pakelti, puikus aperityvas ar likerinis vynas. Italai mėgsta į šį vyną prieš valgant pamerkti migdolinius sausainius cantucci. Pamirkyti šiame gėrime, sausainiai tiesiog tirpsta burnoje.

„Vin Santo“ gaminamas tik iš Malvasia ir Trebbiano vynuogių. Ypatingai kokybiškos vėlyvo derliaus vynuogės yra nuskinamos ir sukabinamos arba paskleidžiamos ant padėklų. Taip gulėdamos vynuogės džiūna ir baigia nokti du mėnesius.

Po dviejų mėnesių iš 220 svarų (truputį daugiau nei 80 kg) vaisių išspaudžiama apie 20-40 litrų ypatingai sodrių sulčių, kurios supilstomos į nedideles ąžuolo arba kaštono statines caratelli, kuriose prieš tai jau buvo brandinamas šis gėrimas ir kurios yra prisisunkusios mielių. Taip pat dar papildomai yra pridedama gera porcija mielių nuosėdų, likusių nuo ankstesnio derliaus gėrimo. Šias nuosėdas italai vadina madre (motina).

Statinaitės pripildomos ne iki viršaus ir užantspauduojamos cementu. Fermentacija prasideda iš karto, tačiau visiškai uždaroje statinėje raugui reikia pašalinės jėgos, kuri padėtų cukrui virsti alkoholiu. Šia jėga tampa aplinkos temperatūra, kuri arba stabdo, arba skatina rūgimo procesą.

Fermentacija ir brendimo procesas, trunkantis nuo 2 iki 6 metų, kiekvienoje statinėje vyksta skirtingai, todėl galutinis gėrimas iš skirtingų statinaičių nebūna identiškas (vienose statinėse vynas būna sausas, kitose – neabejotinai saldus). Vienose statinėse „Vin Santo“ įgauna tamsaus gintaro spalvą, kitose – šiaudų. Todėl italai sako, kad „Vin Santo“ yra dovana iš rojaus...

Parengta pagal „Culinaria European Specialties“
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka