Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Sardinijos virtuvė (svetur)

2007-06-11
Paskelbk savo straipsnį

Sardinija – didelė nuostabaus grožio sala, kurios krantus skalauja Viduržiemio jūra. Šiek tiek laukinė ir neužteršta Sardinijos gamta leidžia mėgautis puikia šio regiono virtuve, o keliautojai ją apibūdina trumpai – šviežia, paprasta ir gyva.

Raudonas vynas – vienas iš pagrindinių Sardinijos akcentų
Šios salos kulinarijos pasaulis pasižymi unikaliais maisto gaminiais. Sakoma, kad kiekvieno produkto gaminimas ir patiekalo ruošimas sardams yra tikras menas ir gyvenimo aistra, perduodama iš kartos į kartą. Sardinijos virtuvė dvejopa – pakrantės ir vidaus. Sardiniečių virtuvėje dominuoja patiekalai iš avienos, žuvies ir jūros produktų, populiarūs valgiai su artišokais, kitomis daržovėmis, mėgiamos vyšnios, obuoliai, migdolai. Tačiau geriausiai šios salos virtuvę atspindi raudonasis vynas, mirtų uogų likeris, avių pieno sūris, tradiciniai saldumynai, alyvuogių aliejus.

Sardinietiškos virtuvės ypatumai
Avių pieno sūriai, vadinami pecorrino, yra esminis Sardinijos virtuvės bruožas. Priklausomai nuo rūšies, sūriai brandinami 2-10 mėnesių, yra stipraus, aštroko skonio. Visa sūrių paletė – Fiordo sardo (kietas sūris iš avies pieno), dolce sardo (minkštas saldus sūris iš avies pieno) ar   cazu marzu – palepins ir pačius gurmanus. Taurė raudonojo vyno, riekelė tradicinės duonelės carasau ir gabalėlis puikaus sardinietiško sūrio – puikus pavakarių užkandis. Kaštonai – dar vienas sardiniečių mėgiamas užkandis.
  
Saloje ypač populiarūs sūriai iš avies pieno
Kitas sardiniečių pasididžiavimas yra sūdyti džiovinti ikrai. Iš kaimo žvejų atėjusi tradicinė šio skanumyno gaminimo technologija yra vadinama bottarga – gaminama tik iš kefalių ir tuno. Šio unikalaus gurmaniško skanėsto gaminimas ypač kruoštus – švieži ikrai yra pasūdomi, suslegiami tarp dviejų medinių plokštelių ir kelis mėnesius džiovinami. Viskas daroma tik rankomis. Svarbiausia ikrų neperdžiovinti ar neišvynioti per anksti.

Miltai, kiaušiniai, cukrus, medus ir migdolai – pagrindiniai ingredientai, iš kurių šios salos konditeriai ruošia begalę saldėsių tik su šiems kraštams būdingu skoniu. Sardinijos saldumynai gaminami naudojant natūralius ingredientus – medų, apelsinus, migdolus, kartais juos paskanindami šafranu ar likeriu.

Sardinijoje gaminamas unikalus laukinių mirtų likeris Mirto di Sardegna. Išgautas raudonai violetinis gėrimas skaninamas medumi.

Vynai ir aliejus
Kaipgi Sardinija, priklausanti Viduržemio jūros regionui, nesididžiuos kertiniais pasaulio virtuvės akcentais – vynu ir aliejumi. Švelnios žiemos ir saulėtos vasaros – puiki terpė derėti vynuogėms bei alyvuogėms. Sardinijos aliejai konkuruoja su geriausiais pasaulio alyvų aliejais, o jos vynai laikomi vieni geriausių Italijoje. Savo specifiniu skoniu išsiskiria Vermentino di Gallura vynas, įvertintas D.O.C.G ženklu, reiškiančiu itin aukštą vyno kokybę. Vieni labiausiai žinomų Sardinijos vynų yra Sella e Mosca, Arjolas ir Capichera. O štai pasimėgavimui su draugais ar artimaisiais puikiausiai tiks Vernaccia – vynas su medaus ir migdolų skoniais, Malvasia – tai auksinės spalvos migdolų skonio vynas ar Anghelu Ruju – raudonas likerio konsistencijos vynas.

Patiekalų įvairovė
Sardinijos virtuvė labai įvairi, tad pasižymi ir patiekalų gausa. Tradiciniu salos patiekalu laikomas porceddu – aromatingomis mėtomis įtrintas ir ant iešmo iškeptas paršelis. Aranzad – saldumynas, gaminamas iš apelsinų žievelių, kurios ilgai verdamos meduje ir apibarstomos rinktiniais migdolais. Pinzimonio – daržovės (salotos, morkos, pomidorai, pipirai, salierai, artišokai) ir padažas, paruoštas iš alyvuogių aliejaus, spaustos citrinos sulčių, druskos ir pipirų – paskanavimui tiks tradicinis sardinietiškas gioddu – jogurtas iš ožkos sūrio. Burrida ir cassola – tai aštrios sriubos, ruošiamos iš jūros produktų (krevečių, krabų, ančiuvių, omarų, sardinių...).

Trumpai...
Pasinerti į pramogas, susijusias su maistu, sardiniečiams, kaip ir daugumai, nesvetima. Štai Aritzo miestą kasmet spalį garsina kaštonų festivalis, Gesico – sraigių šventė, o rugsėjį visais garsais suskamba Alghero miestas, kviesdamas vietinius į žvejų šventę.

Jolanta Bagurskienė
www.sxc.hu nuotr.
Meniu.lt informacija