Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Riocha ir likusi Ispanija

2004-07-12
Paskelbk savo straipsnį

Dar visai neseniai lietuviams Ispanijos vynas asocijavosi tik su kataloniečio Migelio Toreso vardu. Dabar Lietuvoje kasdien daugėja vynų ir iš kitų Ispanijos vyno regionų. Tai Riochos, Kampo de Borcha, Mursijos, Valdepenjas, Extremaduros, Chumilos vynai.

Ringe dalyvavo penkiolika vynų iš kelių regionų. Ringui parinkti vynai gaminami vien tik iš ispaniškų vynuogių veislių. Norint objektyvesnių vertinimų, penkiolika vynų teko suskirstyti į dvi grupes. Pirmoje grupėje buvo garsiausio Ispanijos vynų regiono Riochos vynai, antroje – kitų regionų vynai. Be to, parinkti tik brandinti vynai, t.y. crianza, reserva ir gran reserva, kurie varžėsi atskirai savo kategorijose. Vynus ragavo AB „Alita“ kokybės direktorė Angelė Juknevičienė, Nauris Našlėnas ir Algirdas Pateckas bei Jurgis Šliogeris.

Riocha
Riochos regionas didelėje Ispanijoje tėra mažytis lopinėlis, šiek tiek ilgesnis nei 100 km ir apie 30 km pločio, tačiau jį žino visi, kas bent kiek susigaudo pasaulio vynuose. Riochos vynai ne tik gerai vertinami, bet ir brangesni už kitus. Taigi ringe jie sudarė atskirą grupę. Pasitelkus lietuviams geriausiai suprantamą krepšinio terminologiją, tai buvo NBA. Kitų regionų vynai sudarė EUROLYGĄ. Tačiau mes puikiai žinome, kad kartais mažai žinomi Lietuvos vaikinai gali labai užrūstinti NBA grandus. Vyno mėgėjai panašių malonumų gali pajusti ragaudami labai įdomius vynus iš kartais visai nežinomų teritorijų. Tokie dalykai dažnai pasitaiko ir garsiose parodose, kai vyksta aklas degustavimas. Geriausi raudonieji Riochos vynai minkšti ir aromatingi, puikios struktūros ir rūgščių balanso. Savo spalva jie šviesesni už daugelį ispaniškų vynų, nuo ilgo buvimo statinėse turinčių rusvą atspalvį.

Riochai šiame turnyre atstovavo trys plačiai žinomos bodegos (įmonės): Bodegas Faustino iš Oyono miesto, Bodegas Montecillo iš Fuenmayoro ir El Coto de Rioja taip pat iš Oyono. Jei pirmieji du ūkiai savo iškabose išdidžiai pažymi, kad įkurti dar praeitame šimtmetyje, tai El Coto de Rioja savo amžių skaičiuoja tik nuo 1970 metų.Šių bodegų vynus importuojančios firmos tiekia visų pagrindinių kategorijų vynus: crianza, reserva ir gran reserva. Todėl ir varžybos vyko pagal tas tris „svorio kategorijas“ atskirai, nes visų kategorijų vynus degustuoti vienoje grupėje – tai tas pats, kaip vidutinio svorio boksininką pastatyti prieš sunkiasvorį.Tarp Riochos crianza kategorijos vynų pirmenybė vienbalsiai buvo atiduota 10-uoju numeriu pažymėtam buteliui. Atidengus etiketę, paaiškėjo, kad tai 1995 metų „Montechillo Vińa Cumbrero“. Bodegas Faustino vynas „Faustino“ VII 1998 nėra priskiriamas crianza kategorijai, ir ragaujant jautėsi, kad „El Coto“ 1997 ir „Montecillo Vina Cumbrero“ 1995 vynai brandesni nei „Faustino“ VII. O „El Coto“ nusileido „Montecillo Via Cumbrero“ tik labai nežymiai.

Reserva ir gran reserva kategorijose Bodegas Faustino vynai „Faustino V“ 1995 ir „Faustino I“ 1993 buvo pripažinti geriausiais. Tačiau ne taip lengvai. A.Juknevičienės ir N.Našlėno nuomone, „Coto de Imaz Reserva“ 1996 skonio sudėtingumu yra pranašesnis. Gran reserva kategorijoje „Montecillo Vińa Monty“ 1989 nusileido Faustino I tik dėl pastarojo kiek ryškesnio aromato.

Reikia pagirti importuotojus, kurie mūsų vynų lentynas visai neseniai papildė Bodegas „El Coto“ vynais. Visi vertintojai juos labai gyrė.

Vėliau, derinant vynus su „Čarlstono“ restorano pasiūlytais ispaniškais patiekalais,dalyvavo ir savo nuomonę apie juos išsakė ringo svečiai medikai Leonas ir Valdonė Valiai, žurnalistė Nijolė Storyk bei bankininkas Valdemaras Beržinskas. Priešingai nei „Gero skonio“ ringo dalyviai, svečiai, ragaudami vynus su gan aštria paella, reserva ir gran reserva kategorijose pirmenybę atidavė Coto de Imaz ir Montecillo Vińa Monty vynams. Akivaizdu, kad vynas su maistu gali atrodyti kitaip.Apibendrinant galima pasakyti, kad Riochos vynams nebuvo abejingi net ir tie, kurie galbūt nėra ilgai ąžuolinėse statinėse brandinto vyno mėgėjai. Puikus ragautų vynų skonio balansas ir aromatas visus patraukė savo pusėn.

Likusioji Ispanija
Kitų Ispanijos regionų vynų grupėje varžėsi vynai iš trijų pietinėje krašto dalyje esančių regionų D.O. Valdepeńas, D.O. Jumillo ir Extremadura.I

spanijos vyndarystės žemėlapis apima visą didžiulį kraštą, tačiau toli gražu ne visi regionai vienodai žinomi ir ne visur gaminamas vienodai aukštos kokybės vynas. Pastaruoju metu jaučiami pokyčiai visuose regionuose. Atsisakoma paprasto vietinio vyno ir, mažinant kiekį, siekiama daryti daugiau aukštesnės kokybės vyno. Tuo tikslu sparčiai modernizuojamos įmonės, griežtinami kokybės reikalavimai. Naujų vyno teritorijų vynai vis drąsiau pradeda konkuruoti su seniai pripažintais lyderiais Riocha, Penedes ir Ribeira del Duero. Tokios konkurencijos pavyzdžiu pas mus gali būti keletas įdomių vynų iš Extremaduros regiono. Prekybos namai „Prizmė“ pradžiugino ąžuolinėse statinėse brandinto ispaniško vyno mėgėjus net septynių rūšių vynais, gaminamais bodegoje Vińa Extremeńa. Visi šie vynai nėra klasifikuojami pagal priklausomybę kuriai nors kategorijai, tačiau pagal gamybos technologiją jie gali konkuruoti su vynais, kurie ispaniškoje (tiksliau Riochos) klasifikacijoje priskiriami reserva ar net gran reserva kategorijoms. Ringui buvo pateikti dviejų rūšių vynai: Valdegema 1996 ir Monasterio de Tentudia 1995.Jumilla D.O. teritorija pasižymi tuo, kad joje pagrindinės vynuogės raudonajam vynui yra Monastrell, o ne Tempranillo kaip kitur. Todėl ir šio regiono vynas Castillo San Simon ryškiai skyrėsi tiek spalva, tiek aromatu, tiek skoniu. Prie vaisių skonio įsimaišo stiprus gėlių aromatas, su kartais juntamu šokolado kvapu.

Jau senokai Lietuvoje yra Valdepenjas vyno giganto bodegos Felix Solis vynai. Jie pelnytai išsikovojo populiarumą vyno mėgėjų tarpe, pakeldami ispaniško vyno prestižą. Ringui pateikta visa gama Vińa Albali vynų, gaminamų iš populiarių Tempranillo vynuogių. Apskritai labai malonaus skonio ir kvapo vynai buvo vertinami gerai ir labai gerai. Šių vynų grupėje sodria, tamsaus rubino spalva ir skirtingu aromatu bei skoniu išsiskyrė „Castillo San Simon“, iš kurių geriau buvo įvertintas crianza kategorijoje dalyvavęs „Castillo San Simon D.O.“ 1998. Visi ringo dalyviai sutarė, kad jis kitoniškas, nes padarytas iš Monastrell vynuogių. Šis vynas ir buvo pripažintas nugalėtoju crianza kategorijoje. Jam savo simpatijas atidavė ir ringo svečiai.Tarp reserva vynų įnirtinga kova, naudojant sportinę terminologiją, užvirė tarp seniai Lietuvoje populiaraus ir mėgstamo Vińa Albali Reserva ir naujoko iš Extremaduros Monasterio de Tentudia. Kovą laimėjo naujokas, tuo leisdamas manyti, kad šie vynai tikrai gerai bus priimti mūsų krašte. Valdepeńas atstovas Vińa Albali Gran Reserva 1993 visiškai atsirevanšavo prieš Extremadurą, tarp gran reserva nurungdamas Valdegema visais požymiais: išvaizda, aromato turtingumu ir skonio išraiškingumu. Dėl kokybės ir kainos atitikimo šis vynas labai patrauklus visiems.

Ne veltui yra sakoma, kad prie bet kurių valgių geriausiai dera to paties krašto ar regiono vynai. Todėl ringui buvo pasirinktas restoranas „Čarlstonas“ Kaune. Restoranas pasirinktas neatsitiktinai, mat jo šeimininkė Danutė Varnienė, sukūrusi restorane mielą retro dvasią, valgių srityje savo simpatijas atidavė ispaniškai virtuvei. Tai pirmasis tokios virtuvės restoranas Lietuvoje. Šeimininkė kartu su virtuvės vedėja Danguole Pupelyte prieš kelis metus stažavosi Ispanijoje, Leone, pas entuziastingą ispaniškos virtuvės populiarintoją Karlosą Domingesą Cidoną.Puikiai su lengvesniais, švelnesniais antrosios grupės vynais derėjo veršiena baltame padaže su baziliku ir vynuogėmis. Prie Riochos vynų gerai tiko aštroka „paella“.

Jurgis Šliogeris
Interneto archyvo nuotr.